07:28 30.04.2022

Управління пілотованих польотів Китаю визнало перший етап будівництва космічної станції успішно завершеним

2 хв читати
Управління пілотованих польотів Китаю визнало перший етап будівництва космічної станції успішно завершеним

Управління програми пілотованих польотів КНР (CMSA) визнало перший етап будівництва Національної орбітальної станції "Тяньгун" успішно завершеним, йдеться в заяві, опублікованій на сайті управління.

"Нещодавно проєкт (будівництва станції - ІФ) та супутні системи проєкту на етапі перевірки ключових технологій були піддані ретельному систематичному аналізу (...) Всі цілі етапу перевірки основних технологій місії космічної станції були досягнуті, всі інженерні системи підготовлені, всі умови для переходу до етапу будівництва космічної станції дотримано", - йдеться в повідомленні на сайті управління.

Згідно з заявою управління, базовий модуль "Тяньхе" функціонує штатно, функціональні можливості ракет-носіїв, що використовуються для будівництва станції "Чанчжен-2F", "Чанчжен-7" та "Чанчжен-5B", були проаналізовані, і, за результатами перевірок, визнані здатними виконувати завдання під час місій з будівництва станції у майбутньому.

За підсумками аналізу, управління уклало, що система відбору та підготовки екіпажів до довгострокових місій на "Тяньгуні" ефективна, а наземні системи та центри управління польотами здатні підтримувати місії з будівництва станції та довгострокові місії тайконавтів на ній, крім того, на думку інженерів, на станції гарантовано можливість проводити наукові дослідження. Також фахівці визнали ефективними систему забезпечення модуля енергією, систему життєзабезпечення та рухову систему.

Базовий модуль "Тяньхе" створюваної китайської орбітальної станції "Тяньгун" було виведено на орбіту 29 квітня 2021 року. За рік роботи на станції побували два екіпажі по три людини в кожному, три вантажні космічні кораблі і два пілотовані кораблі.

Створення повноцінної орбітальної станції має завершитись у 2022 році. До базового модуля планується ще шість космічних запусків. Зокрема, до нього передбачається пристикувати два лабораторні модулі - "Веньтянь" та "Меньтянь". Крім того, на станцію будуть відправлені два вантажні кораблі і два пілотовані кораблі з тайконавтами.

Загальна вага станції "Тяньгун", яка перебуватиме на висоті 400 км, після завершення її будівництва становитиме близько 90 тонн. Вона буде вп'ятеро менша за Міжнародну космічну станцію і буде здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (і до шести при зміні екіпажів). Термін експлуатації китайської космічної станції становить близько десяти років.

Планується, що як складова частина станції на орбіту буде також виведений автономний модуль "Сюньтянь" із телескопом, діаметр дзеркала якого становить два метри. Він маневруватиме на орбіті за допомогою своєї рухової установки і час від часу пристиковуватиметься до станції для дозаправки та обслуговування.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА