20:04 03.05.2022

МКЧХ жалкує про малу кількість евакуйованих із Маріуполя і сподівається на якнайшвидші нові евакуації

3 хв читати
МКЧХ жалкує про малу кількість евакуйованих із Маріуполя і сподівається на якнайшвидші нові евакуації

Міжнародний Комітет Червоного хреста (МКЧХ) сподівався на значно більшу кількість евакуйованих в операції в Маріуполі на "Азовсталі" і закликає всі сторони до якнайшвидших домовленостей щодо продовження подібних операцій, підтверджуючи свою готовність і надалі брати участь у них, повідомив глава делегації МКЧХ на території України Паскаль Хундт на пресконференції у вівторок.

"Проведення цієї складної операції дозволило цивільним особам залишити територію "Азовсталі" і вийти з Маріуполя, однак ми сподівалися, що в ній зможе взяти участь більше людей. Сторонам слід терміново досягти аналогічних домовленостей, щоб полегшити невимовні страждання цивільних осіб, які опинилися в пастці" бойових дій", - сказав він.

Хундт уточнив, що в конвої із Запоріжжя до Маріуполя висунулося 50 автобусів та 15 швидких, проте за підсумками операції вдалося евакуювати з окупованих територій у Запоріжжі від 130 до 150 осіб. "Через те, що ми не мали жодного уявлення про кількість людей, яким ми зможемо допомогти евакуюватися, ми, порадившись із українським урядом, вирішили мобілізувати якнайбільше автобусів", – пояснив представник МКЧХ.

За його словами, безпосередньо з "Азовсталі" було вивезено "близько 100, можливо, 101" цивільний.

Глава делегації МКЧХ наголосив, що "угода стосувалася виключно цивільних осіб, і не було угоди між сторонами щодо військових". "Ми були там і змогли взяти лише тих, які були дозволені", - заявив Хундт.

Йому важко оцінити, скільки ще цивільних залишилося на "Азовсталі", оскільки представникам МКЧХ не вдалося спуститися всередину всіх будівель. Представник МКЧХ, відповідаючи на запитання, припустив, що у цивільних може бути багато причин, чому вони не вийшли, зокрема страх виходити на вулицю після чотирьох тижнів перебування у сховищі.

"У нас немає навіть оцінки того, скільки залишилося мирних жителів… І саме тому ми продовжуємо говорити сторонам, що готові піти і допомогти евакуюватися тим, хто залишився. Саме тому ми неодноразово виступали за проведення подібної операції, і я сказав би, дуже термінове", – зазначив Хундт, додавши, що МКЧХ вкрай стурбований сьогоднішніми даними про поновлення сильних обстрілів "Азовсталі".

Відповідаючи на запитання, чи здійснювалася фільтрація окупантами евакуйованих, глава делегації зазначив, що міжнародне законодавство дає сторонам право проводити перевірку з метою безпеки, але МКЧХ не брав участі в цьому процесі.

Він підтвердив, що кілька людей з евакуйованих з "Азовсталі" не стали продовжувати шлях до Запоріжжі, і це був їхній вибір з тих чи інших причин.

Представник МКЧХ зазначив, що колоні під час руху в Запоріжжі вдалося взяти ще деяких людей. За його словами, кількість охочих, наприклад, у Мангуші та Бердянську, була набагато більшою, проте це, на жаль, не було частиною початкової угоди між сторонами.

Він уточнив також, що у складі колони було з десяток хворих і поранених мирних жителів, але які не перебували в критичному стані.

Загалом Хундт оцінив операцію як "надзвичайно делікатну і складну", зазначивши, що вона тривала п'ять днів замість одного дня, як спочатку планувалося, і вимагала постійних переговорів між сторонами за сприяння МКЧХ у координації з ООН за всіма практичними аспектами. "Це також потребувало тривалого обговорення на всіх блокпостах, з якими ми зустрілися, тільки для того, щоб переконатися, що операція щодо безпечного проходу відбудеться", – додав він.

Глава делегації МКЧХ наголосив, що отримані від евакуйованих свідоцтва просто несамовиті. "І ми вважаємо, що для полегшення страждань цих людей необхідно здійснити ще багато таких операцій. І ми закликаємо до цього сьогодні", – заявив Хундт.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА