18:41 04.05.2022

Більшість українців почали негативно ставитися до росіян, до білорусів погано ставиться третина – соцопитування "Рейтингу"

3 хв читати
Більшість українців почали негативно ставитися до росіян, до білорусів погано ставиться третина – соцопитування "Рейтингу"

Жителі РФ та Білорусі суттєво втратили довіру серед українців за час війни, при цьому до жителів Білорусі українці ставляться, як і раніше, набагато краще, ніж до росіян, свідчать результати всеукраїнського дослідження "Ідеологічні маркери війни", проведеного соціологічною групою "Рейтинг" 27 квітня.

До жителів Білорусі позитивно ставляться лише 22% українців (за рік показник погіршився утричі), негативно – 33%, нейтрально – 42%. Водночас до жителів РФ переважає негативне ставлення – 69%. Позитивно ставляться до них 8% (протягом року показник погіршився більше ніж утричі), нейтрально – 20%.

Як зазначається в результатах дослідження, під час війни погіршилося ставлення до росіян, які проживають в Україні, жителів окупованого Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Загалом за рік ставлення до жителів Білорусі, окупованих Криму та ОРДЛО змінилося зі швидше позитивного до більш нейтрального, значно погіршилося ставлення до жителів РФ і водночас покращилося ставлення до російськомовних українців.

Найкраще українці ставляться до україномовних (95% – позитивно) та російськомовних (57% – позитивно, 30% – нейтрально, 13% – негативно) українців. Позитивне ставлення переважає також стосовно євреїв (60%) та угорців (49%), які проживають на території нашої держави.

До жителів окупованого Криму позитивно ставляться 41%, негативно – 14%, нейтрально – 40%. До росіян, які проживають в Україні, позитивно ставляться 30%, негативно – 27%, нейтрально – 39%. До жителів ОРДЛО позитивно ставляться до 27%, негативно – 31%, нейтрально – 37%.

92% опитаних назвали себе українцями за національністю, 5% – росіянами, 3% зарахували себе до інших етносів. При цьому у 2008-2014 роках близько 83% вважали себе українцями, близько 15% - росіянами, а у 2014 році кількість респондентів, які ідентифікували себе як росіяни, зменшилася до 11%, а кількість українців зросла – до 87-88%. Після цього кількість тих, хто вважав себе росіянами, поступово зменшувалася.

Також у результатах дослідження відзначають стійке зменшення російськомовного сегмента українців: у 2012 році таких респондентів було близько 40%, наприкінці 2021-го – 26%, на початку війни – 18%, станом на кінець квітня – 15%. Перетікання російськомовних відбувається в сегмент двомовних - з 15 до 33%. Кількість тих, хто постійно користується вдома виключно українською, зросла незначно з 44% до 51%. При цьому українську рідною мовою вважають 80% опитаних, російську – 16%, іншу – 3%.

Під час дослідження методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) було опитано 1000 респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше ніж 3,1%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА