06:59 05.05.2022

5 травня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
5 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 71 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 71 RUSSIAN AGRESSION

5 травня – Всесвітній день гігієни рук, День легеневої гіпертензії, Міжнародний день акушерки, Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю, День карикатуристів. Православна церква вшановує пам'ять преподобного Теодора Сикеота.

Також у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Всесвітній день гігієни рук

Щороку 5 травня за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я у світі відзначають Всесвітній день гігієни рук. Дату вибрали невипадково: п'ятий день п'ятого місяця символізує п'ять пальців на руці людини.

Цей день створили, щоб нагадати про важливість обробки рук для збереження життя та здоров'я мільйонів людей і наголосити на особливій важливості гігієни рук як у сфері охорони здоров'я, так і у повсякденному житті.

Міжнародний день акушерки

Міжнародний день акушерки відзначають з 1991 року у більш ніж 50 країнах світу на пропозицію Міжнародної конфедерації акушерок. Свято встановили, щоб громадськість більше дізналася про цю професію та її значущість.

У багатьох містах світу споруджено пам'ятники акушеркам. Так, наприклад, у Церкві Святої Анни у Варшаві встановлено великий пам'ятник акушерці Станіславі Лещинській, яка у роки Другої світової війни в концтаборі Освенцім допомагала жінкам народжувати.

До книги рекордів Гіннеса внесена 90-річна Аделіна Вільялобос із Перу, найдоросліша акушерка. Вона розпочинала свою діяльність у 1947 році і прийняла понад 8000 дітей, серед них навіть був майбутній президент. Молодша – 7-річна дівчинка Лорен Бурман, яка покликала на допомогу сусідку і допомагала народитися своїй сестрі до приїзду лікарів.

Міжнародний день боротьби за права інвалідів

За офіційними даними, в Україні проживає близько 2,5 млн. осіб зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їхня кількість збільшується.

Метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння глибшому розумінню проблем, пов'язаних з інвалідністю, підтримка прав, свобод та гідності цих людей.

День карикатуристів

Цього дня у 1895 році світ побачило перше кольорове видання "The Yellow Kid" (Жовтий малюк). Його творцем є американський художник Річард Автколт, котрий вважається винахідником сучасних коміксів.

Це була одна з перших недільних комікс-колонок в американських газетах, хоча подібна графічна сітка вже раніше використовувалася в політичних карикатурах та інших мальованих історіях.

Жовтий малюк зазвичай спілкувався специфічною сленговою мовою, яка також була надрукована на його футболці, і яка мала висміювати стиль написання слоганів на рекламних щитах.

Ще цього дня:

1912 - У Стокгольмі відкрили V Олімпійські ігри (офіційна церемонія відкриття відбулася 6 липня);

1920 - Війська Директорії УНР та польські війська взяли Київ;

1920 - Проголошено автокефалію Української православної церкви;

1921 - Коко Шанель у Франції вперше представила духи "Шанель №5;

1961 - Шепард став першим американцем, який полетів у космос;

1992 - Кримський парламент проголосив незалежність Криму та призначив на серпень референдум про підтвердження цього статусу;

1994 - Лідери Вірменії, Нагірного Карабаху та Росії підписали договір про припинення вогню в Карабаху;

2014 - Створено добровольчий полк "Азов"

Церковне свято:

Преподобний Теодор Сикеот народився близько 550 року в Галатії у сільської блудниці. У підлітковому віці пережив епідемію бубонної чуми і одужав після того, як мати покинула його на сходах сільської церкви Івана Хрестителя.

Після цього Теодор часто відвідував церкву св. Георгія, розташовану поблизу села. У чотирнадцять років він оселився в церкві, після чого отримав дар зцілення: за його молитвою одужав біснуватий юнак. Потім Теодор пішов у викопану ним печері поруч із церквою, де жив два роки, харчуючись однією просфорою на день.

Коли звістка про подвиги юнака дійшли до Феодосія, єпископа Анастасіуполіса, той посвятив його в диякони, незважаючи на юний вік Теодора. Після цього Теодор здійснив паломництво до Єрусалиму.

Під час правління імператора Маврикія він передбачив смерть імператора, великі проблеми для Візантії та війну з Персією.

Іменини: Катерина, Віталій, Всеволод, Гаврило, Дмитро, Євстафій, Климент, Лука, Платон,

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА