09:31 05.05.2022

Глава УІНП Дробович: Остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою в цій війні

2 хв читати
Глава УІНП Дробович: Остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою в цій війні

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович вважає, що остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою у війні.

"Найімовірніше, воно вичерпається повністю (питання з декомунізацією – ІФ), але це великою мірою залежить від подій. Швидка перемога, на мою думку, прискорить ці процеси. А розтягнута в часі війна може дещо затягнути декомунізацію і дерусифікацію. Але загалом остаточну крапку в декомунізації буде поставлено з перемогою в цій війні", - сказав Дробович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи можливість у рамках декомунізації збереження деяких об'єктів із встановленням біля них інформстендів, що розповідають їхню справжню історію, глава УІНП заявив, що такий підхід можливий, але не у всіх випадках.

"Там, де йдеться про комуністичну символіку, наприклад серпи й молоти на мосту Патона і щит Батьківщини-матері, пам'ятники та назви на честь людей, причетних до злочинів комуністичного тоталітарного режиму, наприклад організаторів і виконавців Голодомору, - все це не може залишатися у просторі, навіть якщо ці пам'ятки мають якусь художню цінність", - зазначив він, додавши, що "вікно для переозначення звужується".

Дробович наголосив, що у вищезазначених випадках необхідно, щоб органи місцевого самоврядування прискорювали процес ухвалення рішень, зокрема процедуру вилучення з реєстру пам'яток, та переміщували демонтовані пам'ятки в музеї.

Як повідомлялося, у 2015 році Верховна Рада ухвалила закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу завдали одного ракетного та 49 авіаударів по території України

За добу на лінії фронту сталося 112 бойових зіткнень

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА