11:47 05.05.2022

На тимчасово окупованих територіях РФ здійснює "фільтрацію" українців – омбудсмен

2 хв читати
На тимчасово окупованих територіях РФ здійснює "фільтрацію" українців – омбудсмен

На тимчасово захоплених чи оточених територіях України російські військові здійснюють "фільтрацію" українців, повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

У повідомленні на сторінці у фейсбуці в четвер Денісова зазначила, що від партнерських правозахисних організацій отримано інформацію про розгалужену мережу місць для "фільтрації" українців.

"На тимчасово окупованій території в Донецькій області фільтрацію проводять у міських та районних відділах "МВС ДНР" у Донецьку, Маріуполі, Макіївці, Старобешові, Мангуші, Бугасі, Безіменному, а також у фільтраційних таборах у Докучаєвську, Микільському, Мангуші, Безіменному, Ялті (Мангушівський район), у Донецькому слідчому ізоляторі … процедура фільтрації жорсткіша", - йдеться у повідомленні омбудсмена.

За словами Денісової, на тимчасово окупованій території Луганської області "фільтрацію" проводять у міських і районних відділах "МВС ЛНР", а також у "фільтраційних таборах" у Перевальському районі Луганської області, розташованому на базі колишньої Чорнухінської виправної колонії №23.

Омбудсмен наголосила, що "фільтрації" піддають українців, які самостійно або примусово залишили населені пункти, де тривають бойові дії, або потрапили під тимчасову окупацію. "Ця процедура проводиться перед примусовою депортацією до РФ", - наголосила омбудсмен.

Денісова повідомила, що не підлягають "фільтрації" жителі, які мають паспорти РФ, і жителі "ЛНР" і "ДНР".

"Метою "фільтрації" є проведення перепису вцілілого населення для зачистки неблагонадійних згідно з наданими колаборантами списками працівників державних установ, комунальних служб, учасників АТО/ОСС, українських активістів та перевірка людей на лояльність до російської влади", - розповіла Денісова.

За її словами, в рамках цієї процедури українців допитують, їм проводять процедуру дактилоскопії, оглядають татуювання, перевіряють мобільні телефони. Деяким людям, як зазначила Денісова, доводиться чекати на цю процедуру кілька діб.

"У разі проходження "фільтрації" людині видається "перепустка", яка дає право пересуватися територією самопроголошених "Л/ДНР". У подальшому громадян України відправляють до економічно депресивних районів РФ. При цьому українці отримують документи, що забороняють виїзд із російських регіонів протягом двох років", – повідомила омбудсмен.

Денісова додала, що українців, які не пройшли "фільтрацію", вивозять у невідомому напрямку, жодної інформації про них немає.

"У "фільтраційні табори" поміщають чоловіків призовного віку, найчастіше учасників АТО/ООС, колишніх військовослужбовців та правоохоронців, проукраїнських активістів. Однією з цілей приміщення та утримання чоловіків у цих "таборах" є поповнення обмінного фонду. Там усі чоловіки зазнають тортур і знущань, утримуються в нелюдських умовах", - зазначила уповноважена ВР з прав людини.

Джерело: https://www.facebook.com/denisovaombudsman/posts/534414034706540

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА