12:04 05.05.2022

Створення музеїв монументальної пропаганди має виходити з ініціативи на місцях – голова УІНП

2 хв читати
Створення музеїв монументальної пропаганди має виходити з ініціативи на місцях – голова УІНП

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович розповів про перспективи створення у різних регіонах України музеїв монументальної пропаганди радянського тоталітарного режиму.

"У Каховці було створено концепцію, її затвердила обласна адміністрація, ми допомогли їм провести слухання, надали експертний супровід, це був завершений документ. Але потім змінився голова обладміністрації, далі коронавірус, і подальшого зворотного зв'язку не було", - сказав Дробович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи долю створення музею монументальної пропаганди радянського тоталітарного режиму.

Глава УІНП повідомив, що після того, як побачив, що питання з Каховкою стоїть на місці, проводив зустрічі з людьми, причетними до розробки такого проекту на ВДНГ у Києві. "Місто начебто проект підтримувало, але, як мені розповіли куратори, не було охочих фінансувати. Тобто був розрахунок або на бюджет міста, або на бюджет Виставкового центру, але ні ті, ні інші не захотіли або не змогли вкладати кошти у створення цього музею", - сказав він.

У зв'язку з цим Дробович заявив, що, крім Путивльського державного історико-культурного заповідника в Сумській області, де є "Парк радянського періоду", навіть немає більш-менш відповідного місця, куди можна переміщувати демонтовані в рамках декомунізації пам'ятники.

"Насправді в реальній роботі найбільші зрушення у Львові – музей "Територія терору". Вони не чекали на якісь надзвичайні бюджети та суперконцепції, а просто почали збирати у себе у дворі демонтовані радянські пам'ятники. Тому разом із "Парком радянського періоду" це найбільш реалістичні місця, де можуть виникнути такі музеї монументальної пропаганди", - сказав він.

Щодо використання демонтованих у рамках дерусифікації пам'ятників, глава УІНП заявив, що це питання індивідуального підходу. "Можна все збирати в краєзнавчих музеях. Можна створити один великий національний меморіал війни й уже в ньому зібрати, зокрема, ці пам'ятники як інсталяцію, яка демонструє, що війна супроводжувалася змінами в символічному просторі. Можна створити музей осмислення нашого минулого у складі імперій. Усі ці варіанти годяться", - заявив він.

За словами Дробовича, важливо, який із регіонів швидше зрозуміє, що це корисна історія – такий музей створить туристичний потік, робочі місця та новий імідж території. "Я думаю, що міста й регіони можуть навіть змагатися за те, хто очолить цей мейнстрим. Прикро, якщо всі ці пам'ятники пропадуть у дворах комунальних підприємств. Але тут не вийде з центру грюкнути по столі й директивно сказати: давайте зробимо. Це має виходити з проактивної ініціативи на місцях", - наголосив директор УІНП.

Як повідомлялося, у березні 2020 року Дробович заявляв, що Музей монументальної пропаганди радянського тоталітарного режиму планують створити у м. Каховці Херсонської області на основі пам'ятника "Легендарна тачанка".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА