12:35 05.05.2022

Глава УІНП наголосив на важливості збереження радянських мозаїк, вважає їх руйнування варварством

2 хв читати
Глава УІНП наголосив на важливості збереження радянських мозаїк, вважає їх руйнування варварством

Голова Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович заявляє про важливість збереження мозаїк радянського періоду та вважає їх руйнування варварством.

"На жаль, бувають випадки, коли їх просто по-дикунськи руйнують. І це не майбутня загроза, це реальний процес. Причому часто це нейтральні зображення, які показують якісь спортивні досягнення, побутові замальовки", - сказав Дробович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ситуацію з радянськими мозаїками в Україні.

Він зазначив, що хоча УІНП та деякі управління культури на місцях і намагаються зберігати цю спадщину, здебільшого такі мозаїки захищають активісти.

"Щодо юридичного статусу мозаїк, то здебільшого на них немає якоїсь охоронної документації, тож більшість із них вразливі до вандалізму", - зауважив глава відомства.

За його словами, в питанні збереження мозаїк мають використовуватися кілька підходів.

"Перший - це повний переїзд в інший простір, готовий його прийняти. Технології є: робиться макет, маркується кожен елемент і поступово переноситься, це окрема художня процедура. Це теж потребує коштів, але громада не повинна соромитися вкладати в таке, бо це зараз може видатися комусь необізнаному мотлохом, але є ті, хто розуміє цінність мозаїк. А через 50 років, коли після перемоги ми збудуємо нову країну, це буде художня екзотика, про яку треба буде розповідати: всі такі об'єкти будуть живими свідками минулої епохи. Важливо їх мати, а не знищити та викинути на звалище", - наголосив Дробович.

За словами директора УІНП, у випадках, коли виникає потреба утеплити будинок, можна зняти мозаїку, виконати всі роботи й повернути її на місце.

Щодо мозаїк із комуністичною символікою, то, за його словами, можна використати інший підхід - девізуалізувати ту частину мозаїки, яка містить радянські символи. "Можна обережно вийняти кілька елементів мозаїки та скласти їх у музей, а на їхньому місці розмістити інший елемент або залишити вільний простір. Це не таке елегантне рішення, як перенесення в інше місце, але цілком можливе", - додав Дробович.

Як повідомлялося, у липні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики України підписало з громадськими організаціями меморандум про співпрацю щодо збереження мистецтва й архітектури другої половини ХХ століття, зокрема мозаїк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА