13:05 05.05.2022

Глава УІНП про збереження пам'яті про російсько-українську війну: Це буде вперше в історії України свідомий, всезагальний і чесний процес меморіалізації

2 хв читати
Глава УІНП про збереження пам'яті про російсько-українську війну: Це буде вперше в історії України свідомий, всезагальний і чесний процес меморіалізації

Глава Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Антон Дробович вважає, що меморіалізація пам'яті про російсько-українську війну вперше в історії України буде свідомим, всезагальним і чесним процесом.

"Це буде великий цикл філософських роздумів, художніх творів, і, звісно, в публічному просторі це буде всезагальний післявоєнний тренд. Ця меморіалізація точно буде живою, а не за розпорядженням згори, як у радянський час, коли маркування міст відбувалося під тиском партійної верхівки. Відповідно, ми як суспільство отримаємо можливість створити затишний публічний простір, у якому самі будемо жити й осмислено його формувати. Не під тиском політичної кон’юнктури, а від сили своїх переживань, міркувань і емоцій", - сказав Дробович в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи майбутню меморіалізацію пам'яті про нинішню війну.

Глава УІНП вважає, що це буде вперше в історії України свідомий, всезагальний і чесний процес меморіалізації.

"Ми часто переживали, що в нас кругом туга, так от, це буде процес, де буде багато чесного й непафосного людського героїзму", - упевнений він.

На думку Дробовича, під час формування повоєнного міського простору окремі елементи можна зберегти в такому вигляді, як воно є.

"Наприклад, у Бородянці є погруддя Шевченка з пошкодженою головою. В коментарях багато людей пишуть, що давайте так і залишимо, давайте збережемо. Це дуже красномовна історія: з одного боку, прострілений Тарас, а з іншого, скульптура сама по собі така динамічна, що він сприймається як живий. Навіть прострілений, але живий. Це ті образи, які можна зберігати. Але знову ж таки, все в розумних межах. Ми не можемо консервувати цілі квартали", - зазначив глава УІНП.

Водночас він припустив, що в якомусь одному місці, може, й доцільно зберегти одну зруйновану вулицю, щоб показати реальність цієї війни.

Щодо можливого створення музею історії російсько-української війни за прикладом музеїв Другої світової, Дробович заявив, що такий музей буде однозначно створено, але в якому форматі – це наступне питання, яке вже обговорюється в Міністерстві культури та інформаційної політики.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА