07:02 08.05.2022

8 травня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
8 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 74 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 74 RUSSIAN AGRESSION

8 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, Міжнародний день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Відзначається щороку в день народження Анрі Дюнана (1828-1910), засновника Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Міжнародний день матері.

Також у цей день у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

День пам'яті та примирення

День пам'яті та примирення — пам'ятний день в Україні, який припадає на 8 травня, річницю капітуляції нацистської Німеччини.

Згідно з Указом Президента України, підписаним у 2015 році, метою цього дня є "гідне вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску у перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення шанування всім борцям проти нацизму".

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно ухвалила "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил нацистської Німеччини. Акт був підписаний ще 7 травня у Реймсі (Франція), проте ратифікований наступного дня в Берліні. З цієї нагоди 8 травня 1945 року у багатьох містах Європи та США було проведено багатолюдне святкування.

Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 22 листопада 2004 року, присвяченій 60-й річниці закінчення Другої світової війни в Європі, проголошено присвятити пам'яті жертв цієї війни Дні пам'яті та примирення, які відзначаються 8 та 9 травня.

Міжнародний день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця

8 травня у всьому світі відзначається Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Саме цього дня народився засновник Міжнародного руху Анрі Дюнан. З його ініціативи було створено перші групи волонтерів, які надавали допомогу всім пораненим на полях бойових дій. Також Дюнан став одним із творців всесвітньо відомого комітету Червоного Хреста.

Червоний Хрест – всесвітня організація. Основні принципи Міжнародного Руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця — надання допомоги всім, хто потребує без дискримінації за національною, расовою, статевою, релігійною, мовною, класовою ознакою або політичними переконаннями.

Міжнародний комітет Червоного Хреста веде постійну гуманітарну діяльність на території понад 80 країн, а за необхідності і у будь-якій точці світу. Штаб-квартира розташована у Женеві.

Сьогодні у лавах Червоного Хреста України задіяно понад 6,3 мільйона волонтерів. Щороку вони обслуговують понад 105 тисяч самотніх людей похилого віку, майже 23 тисячі інвалідів війни та праці, понад 25 тисяч учасників Другої світової війни, понад 8 тисяч людей з інвалідністю з дитинства.

Міжнародний день матері

Свято завжди припадає на другу неділю травня. Особлива пошана до жінок, які дарують нове життя, була ще в давні часи. Відомо, що в багатьох культурах вона знаходила своє місце в культі богині-матері.

Передісторія сучасного свята досить важка та трагічна. Його започаткувала американка Енн Джарвіс, мама 13 дітей, з яких лише 4 дожили до повноліття. Вона жила в XIX столітті, коли таке не було чимось винятковим. 1858 року Енн організувала зустрічі матерів та лікарів, щоб вивчити правила гігієни, санітарії, які допомогли б зменшити кількість інфекційних захворювань у дітей. Традиція настільки прижилася, що згодом переросла у щось значно більше. Сьогодні діти обов'язково вітають своїх матерів зі святом.

Церковне свято

8 травня православна церква вшановує пам'ять апостола та євангеліста Марка. Святий народився в Єрусалимі, був племінником апостола Варнави та учнем апостола Петра. Заснував Церкву в Єгипті, був першим єпископом Олександрії.

Із проповідями Євангеліст подорожував у Лівії, Нектополі та інших областях Африки. Відвідав апостола Павла у Римі, де той перебував у кайданах.

Повернувшись до Олександрії, апостол протидіяв язичникам, що викликало їхню ненависть. Святий Марк, передбачаючи свій кінець, поспішив залишити по собі наступників — єпископа Аніану та трьох пресвітерів.

Язичники напали на апостола під час богослужіння, побили його, тягли вулицями міста і кинули до в'язниці. Вночі йому прийшов Спаситель і надихнув його. Вранці дорогою на судилище св. Марк помер зі словами: "В руки Твої, Господи, віддаю дух мій".

Ще в цей день:

1900 - Андрій (Шептицький) був призначений митрополитом Львівським;

1902 - Під час виверження вулкана Пеле хмара зруйнувала місто Сен-П'єр на острові Мартініка. Загинуло близько 26 000 жителів, уціліло кілька людей;

1903 - Перший дирижабль "Лебідь" здійснив свій перший політ на 37 км;

1909 - У Москві урочисто відкрили пам'ятник Миколі Гоголю роботи скульптора Андрєєва;

1933 - Махатма Ганді розпочав голодний страйк проти британського панування в Індії;

1942 - Друга світова війна: вермахт розпочав наступ у Криму;

1945 - У передмісті Берліна Карлсгорсті представники німецького командування на чолі з фельдмаршалом Кейтелем підписали акт про беззастережну капітуляцію;

1951 - Іван Драч опублікував свій перший вірш;

1959 - У провінції Онтаріо (Канада) заборонили покарання ув'язнених побиттям;

1984 - Олімпійський комітет СРСР відмовився направляти команду спортсменів для участі в XXIII Олімпіаді в Лос-Анджелесі. Бойкот обґрунтовувався погрозами насильства щодо радянських спортсменів, хоча насправді це була політична акція - відповідь на бойкот американцями Московської олімпіади 1980 року;

1994 - Азербайджан приєднався до договору про припинення вогню в Карабаху.

2004 - Німецька поліція заарештувала 18-річного творця комп'ютерного вірусу "Sasser".

Іменини: Віктор, Станіслав, Денис, Михайло, Ульріка, Марк, Сильвестр.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА