13:56 10.05.2022

Боррель від імені ЄС засудив кібератаку РФ на Україну за годину до війни

2 хв читати
Боррель від імені ЄС засудив кібератаку РФ на Україну за годину до війни

Високий представник ЄС Жозеп Боррель від імені всього ЄС виступив із декларацією із засудженням кібератаки Росії на Україну за годину до розпочатої Кремлем війни, яка "сприяла агресії" та спричинила перебої не лише в Україні, а й у державах ЄС.

Про це йдеться в декларації високого представника Європейського Союзу Жозепа Борреля, текст якої поширено у вівторок у Брюсселі.

"Європейський Союз та його держави-члени разом зі своїми міжнародними партнерами рішуче засуджують зловмисну кіберактивність Російської Федерації проти України, спрямовану проти супутникової мережі KA-SAT, керованої Viasat", - йдеться в декларації.

Боррель нагадав, що кібератака відбулася за годину до неспровокованого та необґрунтованого вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, що сприяло воєнній агресії. "Ця кібератака справила значний вплив, спричинивши невибіркові перебої у зв'язку та збої у зв'язку між кількома державними органами, підприємствами та користувачами в Україні, а також торкнулася кількох держав-членів ЄС", - констатував він.

Високий представник наголосив, що ця "неприйнятна кібератака є ще одним прикладом безвідповідальної поведінки Росії в кіберпросторі, яка також є невід'ємною частиною її незаконного та невиправданого вторгнення в Україну". "Така поведінка суперечить очікуванням усіх держав-членів ООН, включно з Російською Федерацією, щодо відповідальної поведінки держав та намірів держав у кіберпросторі", - упевнений Боррель.

Він також вважає, що кібератаки, націлені на Україну, зокрема на критично важливу інфраструктуру, можуть "поширитися на інші країни та викликати системні наслідки, які загрожують безпеці громадян Європи". "Європейський Союз у тісній співпраці зі своїми партнерами розглядає подальші кроки щодо запобігання, припинення, стримування та реагування на таку зловмисну поведінку в кіберпросторі. Європейський Союз продовжуватиме надавати скоординовану політичну, фінансову та матеріальну підтримку Україні для підвищення її кіберстійкості", - заявив високий представник.

Крім того, він знову закликав Росію "негайно припинити цю війну і покласти край безглуздим людським стражданням".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА