21:03 11.05.2022

Харківська міськрада перейменувала Московський район і ще три топоніми, пов'язані з країною агресором

3 хв читати
Харківська міськрада перейменувала Московський район і ще три топоніми, пов'язані з країною агресором

Харківська міськрада на позачерговій сесії в середу, 11 травня, ухвалила рішення про перейменування Московського району міста та ще трьох топонімів, пов'язаних із РФ.

Як випливає з відеозапису, поширеного пресслужбою міськради, із 75 депутатів, які зареєструвалися на засіданні, ніхто не проголосував проти, але 4 утрималися.

Тепер Московський район називається Салтівським, Московський проспект став проспектом Героїв Харкова, Білгородський узвіз – вулицею Героїв Рятувальників, а Білгородське шосе – Харківським шосе.

Під час обговорення депутати з різних фракцій одноголосно підтримували саму ідею перейменування таких топонімів, але пропонували не поспішати з вибором нових назв та розглянути альтернативні варіанти (наприклад, на честь захисників Маріуполя). Єдиний пункт, який не викликав заперечення – перейменування Московського району на Салтівський.

"Неможливо визначатися лише на основі дводенного голосування на сайті. Потрібно обов'язково попрацювати з істориками, з університетом Каразіна, з педуніверситетом, з представниками тієї самої Спілки Письменників... Зараз із цих 4 назв не викликає заперечень лише назва Салтівського району. Тому я пропоную проголосувати лише за Салтівський район, а інші назви відкласти", - сказала депутатка Ірина Гончарова (фракція ЄС).

У свою чергу, міський голова Ігор Терехов заявив, що в обговоренні нових назв цих топонімів взяли участь понад 200 тис. харків'ян і запропонував на наступну сесію винести питання про перейменування інших топонімів, пов'язаних із РФ.

"Ми дуже виважено підійшли до цього питання. Ми зараз перейменовуємо лише кілька дуже знакових місць для міста Харкова. У нас сьогодні дійсно дуже багато назв вулиць, пов'язаних із країною-агресором. Тому я пропоную на наступну сесію підготувати список топонімів, що підлягають перейменуванню. І тоді ми врахуємо і Маріуполь, і багато інших міст, зруйнованих російським агресором, у яких загинули славні воїни ЗС України та мирні жителі", - сказав Терехов.

Як повідомлялося, у першій половині березня жителі Харківщини виступили з низкою ініціатив, спрямованих на розрив зв'язків із країною агресором. Так, громадські діячі підписали звернення до міського голови з вимогою прибрати з карти міста топоніми, що пов'язують його з "руським миром" (Московський проспект, вул.Пушкінська, Конєва, Малиновського, Маршала Бажанова тощо). Вчена рада Харківського національного університету ім. Каразіна позбавила звання "Почесного доктора" ректора Московського ЗВО Віктора Садовничого (уродженця Харківської області), а Лозівська райрада позбавила його звання "Почесного громадянина". Пушкінський драмтеатр звернувся з проханням забрати з його назви слово "російський".

27 квітня міський голова Ігор Терехов заявив, що топоніми, пов'язані із РФ, мають зникнути з карти Харкова.

"У Харкові не може бути топонімів, пов'язаних із країною-агресором. Після нашої Перемоги на першій же сесії міської ради я запропоную депутатам варіанти перейменувань не лише Московського району та Московського проспекту. Думаю, що в ситуації розв'язаної проти нас війни, багато назв вулиць, площ, скверів, зупинок громадського транспорту, пов'язані з РФ, мають зникнути з карти Харкова", - написав Терехов у своєму телеграм-каналі.

7 травня Харківська міськрада почала приймати пропозиції щодо перейменування міських топонімів та адміністративних одиниць, пов'язаних із РФ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА