21:48 11.05.2022

Велика Британія і Фінляндія підписали декларацію про гарантії безпеки двох країн

2 хв читати
Велика Британія і Фінляндія підписали декларацію про гарантії безпеки двох країн

Велика Британія та Фінляндія підписали документ про надання взаємних гарантій безпеки, оголосив у середу під час візиту до Фінляндії британський прем'єр Борис Джонсон.

"Декларація в галузі безпеки, офіційна декларація, що ми підписали сьогодні, гарантує: наші країни можуть активізувати партнерство та підняти його на безпрецедентну висоту", - наводяться його слова у заяві Даунінг-стрит.

Джонсон зазначив, що збройні сили Великої Британії та Фінляндії разом тренуватимуться і братимуть участь у маневрах, а також завжди приходитимуть на допомогу один одному.

Зі свого боку фінський президент Саулі Нііністьо заявив про бажання Гельсінкі "максимізувати оборону" Фінляндії, але при цьому не завдати шкоди будь-якій іншій стороні.

"Це досить просто: ми збільшуємо нашу безпеку і не відбираємо її у будь-кого ще", - сказав він.

Говорячи про перспективи вступу до НАТО, президент зазначив, що Фінляндія є частиною Заходу, і "радикальних змін" у разі реалізації такого сценарію не буде.

У свою чергу канцелярія британського прем'єра опублікувала спільну заяву Великої Британії та Фінляндії у зв'язку із укладанням документа.

"Ми підтвердили, що у випадку, якщо будь-яка зі сторін постраждає від лиха або нападу, то Велика Британія та Фінляндія на запит постраждалої країни допоможуть один одному різними способами, які можуть включати військові засоби", - йдеться в заяві.

Лондон і Гельсінкі при цьому активізують співпрацю, зокрема для протидії "гібридним загрозам".

"Обмін інформацією, зокрема в сфері розвідки, відіграє важливу роль у протидії гібридним загрозам та в захисті важливої інфраструктури. Обидві країни спільно працюватимуть над отриманням інформації про довкілля, над посиленням захисту даних і над протидією кіберзагрозам", - наголошується в заяві.

Згідно з документом, обидві країни також проводитимуть двосторонні консультації з питань зовнішньої політики та безпеки.

Раніше у четвер Джонсон разом із прем'єром Швеції Магдаленою Андерсон підписав документи про надання взаємних гарантій безпеки.

Візит Джонсона до Швеції та Фінляндії відбувається на тлі повідомлень про можливе швидке подання Стокгольмом та Гельсінкі заявок на вступ до НАТО.

Напередодні фінська газета Helsingin Sanomat із посиланнями на свої джерела писала, що Фінляндія та Швеція разом подадуть заявки на членство в НАТО на початку наступного тижня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА