22:14 12.05.2022

Рада ухвалила закон щодо боротьби з "реєстраційним рейдерством" та рейдерськими "лазівками"

2 хв читати
Рада ухвалила закон щодо боротьби з "реєстраційним рейдерством" та рейдерськими "лазівками"

Верховна Рада у четвер ухвалила 331 голосом закон "Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення механізму протидії рейдерству" (№ 3774), який був внесений до Ради ще на початку липня 2020 року та прийнятий у першому читанні в квітні минулого року.

"Прийняття цього закону особливо актуальне зараз, враховуючи поновлення роботи державних реєстрів та угод із нерухомістю. Він допоможе убезпечити і бізнес, і громадян від спроб реєстраційного мародерства", – наголосила один із авторів документа, голова Тимчасової спеціальної комісії з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко (Фракція "Слуга народу").

Як зазначається у повідомленні на сайті "Слуги народу", закон, який набуде чинності через два місяці після опублікування, надає право Міністерству юстиції забороняти проведення реєстраційних дій на період розгляду скарги на реєстраційні дії. Це дозволить оперативно зупиняти розпочате рейдерське захоплення, блокувати штучне створення фігури сумлінного набувача та забезпечувати належне виконання прийнятого Мін'юстом за результатами розгляду скарги рішення.

Документ також удосконалить процедуру розгляду скарг, виключивши положення, які дозволяють несумлінним особам блокувати розгляд скарг Мін'юстом, запроваджуючи обов'язкове оприлюднення прийнятих Мін'юстом рішень на офіційному вебсайті.

Крім того, документ збільшує строк на оскарження реєстраційних дій з 60 календарних днів до 3 місяців з одночасним впровадженням граничного терміну (3 роки з дня проведення оскарження реєстраційної дії), після закінчення якого право на відповідне адміністративне оскарження не може бути реалізовано.

Документ також скасовує процедуру зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації юросіб, фізосіб – підприємців і громадських формувань.

Під час підготовки законопроєкту до другого читання до нього було внесено норму, що юрособа (крім АТ, повного та командитного товариства) має попередньо ухвалити рішення про угоду щодо розірвання договору оренди (субаренди) сільгоспземель загальними зборами учасників або іншим вищим органом юрособи (крім випадку, якщо статутом прямо передбачено, що така угода не є значною). Інакше така угода є нікчемною.

Встановлюється також, що робоче місце держреєстратора може бути розташоване виключно у населеному пункті за місцезнаходженням відповідного суб'єкта та/або центру надання адміністративних послуг.

Серед інших змін, "виправлення помилки, відомостей, що впливають на права третіх осіб, здійснюється державним реєстратором виключно за наявності згоди таких осіб або на підставі судового рішення".

Крім того, закон встановлює особливості проведення реєстраційних дій в автоматичному режимі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА