06:40 15.05.2022

15 травня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
15 травня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 81 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 81 RUSSIAN AGRESSION

15 травня у світі відзначають Міжнародний день сім'ї, День захисту клімату, Міжнародний день тих, хто відмовляється від військової служби через переконання совісті. У Кореї, Колумбії та Мексиці – День учителя, а в Палестині День Накба.

Католицька церква вшановує пам'ять християнської мучениці Софії Римської та святого Ісидора, покровителя Мадрида. А у православних Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського, патріарха Царгородського, перенесення мощей благовірних князів страстотерпців Бориса та Гліба.

Також сьогодні у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день сім'ї

Відзначають щороку 15 травня, проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 1993 році.

Ідея заснувати свято виникла ще 1989 року, коли задля привернення уваги громадськості різних країн на проблеми сім'ї, Генасамблея ООН проголосила 1994 рік Міжнародним роком сім'ї, а 1993 року ухвалила резолюцію про заснування сьогоднішнього свята.

Міжнародний день захисту клімату

Встановлення свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Уперше погіршення клімату Землі обговорювалося на світовому рівні 1992 року — на саміті Землі в Ріо-де-Жанейро. Представники понад 180 країн світу підписали Рамкову Конвенцію ООН щодо зміни клімату, яка визначила загальні принципи дій держав, спрямовані на стабілізацію парникових газів в атмосфері на тому рівні, який не загрожуватиме кліматичній системі Землі глобальним антропогенним впливом.

Міжнародний день відмовника від військової служби за ідейними переконаннями

За моральними, релігійними чи іншими переконаннями деякі люди відмовляються від виконання громадянського обов'язку — служити в армії або воювати. Вони вважають неприйнятним брати участь у знищенні подібних. Щоб звернути увагу урядів, соціуму на проблему відмови від військової служби за переконаннями совісті та знайти її вирішення, а також вшанувати пам'ять загиблих відмовників, яке започаткувало міжнародне свято — День відмовника від військової служби за переконаннями совісті.

Цей день відзначається 15 травня. Його заснували учасники міжнародної зустрічі відмовників від військової служби, що проходила в 1981 році у Копенгагені.

Комісія ООН з прав людини у 1987 році затвердила резолюцію, визнала законною відмову від військової служби через переконання. Міжнародна організація закликає закріпити це право серед усіх країн та встановити механізми його реалізації.

15 травня 1997 року у Німеччині реабілітували людей, які відмовилися від служби у Вермахті за переконаннями та за дезертирство. Дії Третього Рейху визнані незаконними та жорстокими — 30 тисяч солдатів Вермахту за небажання брати до рук зброю були розстріляні.

Ще цього дня:

1905 - Заснований Лас-Вегас;

1940 - У США у продажу з'явилися нейлонові панчохи;

1948 - Початок арабсько-ізраїльської війни;

1955 - У Відні представники СРСР, США, Великої Британії та Франції уклали Державний договір про відновлення незалежної та демократичної Австрії;

1957 – Велика Британія розпочала операцію Grapple: над атолом Молден здійснено вибух термоядерної бомби потужністю 300 кілотонн (це у двадцять разів перевершує атомні бомби, які зруйнували Хіросіму та Нагасакі);

1976 - Авіакатастрофа Ан-24 під Черніговом, у результаті якої загинуло 52 особи - усі пасажири та члени екіпажу.

Церковне свято

Бориса та Гліба страстотерпців

Борис і Гліб загинули від рук найманців, яких послав старший брат Святополк після смерті їхнього спільного батька Володимира I.

Першим загинув старший із братів, Борис. Його тіло слуги, які здійснили вбивство, таємно доправили у храм Вишгорода Василя Великого. Тіло молодшого брата, якого вбили через місяць, лежало непохованим поблизу Смоленська.

Через чотири роки Ярослав Мудрий переміг старшого брата-вбивцю. Той утік до Польщі. Після цього новий князь Київський відшукав останки Гліба, переніс їх у той самий храм і поховав поряд із братом Борисом.

За деякий час храм згорів, але мощі святих залишилися неушкодженими. У цьому особисто переконався митрополит Іоанн, який відкрив труну. Тіла Бориса та Гліба залишалися цілими, і від них виходили пахощі. На час побудови нового храму мощі страстотерпців перенесли до каплиці. На місці колишньої церкви звели нову, велику п'ятиголову. Із усіма належними почестями туди перенесли останки великомучеників. Після цього освятили новий храм.

Афанасій Великий

Афанасій Великий — один із грецьких Отців Церкви, який належав до Олександрійської школи патристики. Архієпископ Олександрійський, наступник єпископа Олександра. Відомий як один із найбільш енергійних супротивників аріанства. До 350 року залишався єдиним єпископом неаріанського спрямування у східній половині Римської імперії. Неухильно протистояв впливовому духовенству і чотирьом імператорам, був відомий як "Афанасій проти всього світу".

Коли йому виповнився 21 рік, був посвячений у сан диякона. Після смерті святителя Олександра диякон Афанасій обраний його наступником - Первосвятителем Олександрійської Церкви. 8 липня 326 року він був висвячений на єпископа Олександрійського.

Після себе залишив чимало творів, зокрема "Історія аріан для ченців", "Чотири слова проти аріан", "Книга про Трійцю і про Духа Святого". Йому належить також життєпис преподобного Антонія Великого.

Іменини: Борис, Гліб, Давид, Зоя, Афанасій, Роман, Федул.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА