15:21 17.05.2022

У Києві завершилася церемонія прощання з Леонідом Кравчуком

2 хв читати
У Києві завершилася церемонія прощання з Леонідом Кравчуком

Президент України Володимир Зеленський із дружиною попрощалися із першим президентом України Леонідом Кравчуком, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

Глава держави та його дружина поклали квіти до труни Леоніда Кравчука, а також висловили співчуття членам родини покійного.

"Леонід Макарович був тією людиною, до якої можна було звернутися по мудру пораду. Він завжди чув і розумів прагнення людей навіть у найважчі моменти для нашої країни. Його внесок у формування незалежної України неоціненний. Як і зусилля з визнання нашої держави рівноправним учасником світових процесів і подолання наслідків тоталітаризму. Упевнений, безцінний досвід Леоніда Макаровича допоможе нам у перемозі над агресором і розбудові сильної, мирної, європейської держави Україна", – сказав Зеленський.

У прощанні, яке відбувалося в Українському домі, взяли участь також Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко.

"Він стояв біля витоків створення Української держави, забив кіл у спробу відновити Радянський Союз", - сказав журналістам Кучма.

Ющенко зазначив, що "ми маємо йому аплодувати за ту роботу, яку він провів як президент".

За словами Порошенка, "сьогодні йде ціла епоха, яка своїми зусиллями творила нашу незалежність".

Леонід Кравчук народився 10 січня 1934 року. З 1970 до 1991 року обіймав різні посади у структурі КПУ та КПРС, залишив лави Компартії після Серпневого путчу. У липні 1990 року став головою Верховної Ради УРСР, саме під його керівництвом було прийнято постанову та Акт проголошення незалежності України. З 24 серпня до 5 грудня 1991 року – голова Верховної Ради України.

Був обраний президентом України на перших прямих президентських виборах 1 грудня 1991 року, за підсумками яких набрав 61,6% голосів. 8 грудня 1991 року разом із президентом Російської Федерації (РРФСР) Борисом Єльциним та головою Верховної Ради Республіки Білорусь Станіславом Шушкевичем підписав Біловезькі угоди про припинення існування СРСР.

На дострокових президентських виборах 1994 року в другому турі програв Леонідові Кучмі, набравши 45,1% голосів. З 1994 року і до 2006 року був народним депутатом України.

З 28 липня 2020 року до 21 лютого 2022 року — голова української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі.

Кравчука буде поховано на Байковому кладовищі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА