16:39 17.05.2022

Прокурор МКС направив до України групу судмедекспертів для розслідування воєнних злочинів

2 хв читати
Прокурор МКС направив до України групу судмедекспертів для розслідування воєнних злочинів

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан анонсував, що направив до України групу судово-медичних експертів для участі у розслідуванні воєнних злочинів.

"Я можу підтвердити, що сьогодні мій Офіс направив до України групу з 42 слідчих, судово-медичних експертів та допоміжного персоналу для просування наших розслідувань злочинів, які підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, та надання підтримки національній владі України. Це наймасштабніше разове розгортання мого Офісу на місцях із моменту його створення", - йдеться у заяві прокурора МКС, поширеній у вівторок.

За словами прокурора, під час цієї місії його Офіс зосередиться на низці основних завдань, спрямованих на "прискорення наших незалежних розслідувань та зміцнення синергії слідчих дій із національною владою на місцях в Україні". "Направивши групу слідчих, ми ще більше розширимо провідну розробку і зберемо свідчення, що стосуються військових нападів, які можуть бути злочинами Римського статуту. Завдяки тісній співпраці з українською владою наші судово-медичні експерти складуть карту наявних дій національних слідчих на місці злочину, щоб відстежити робочі процеси та посилити ланцюг зберігання неспростовних доказів", - наголошується в заяві.

У зв'язку з цим Хан висловив "щиру вдячність уряду Нідерландів, тісна співпраця якого останніми тижнями сприяла відрядженню до мого Офісу значної кількості національних експертів із Нідерландів для підтримки цієї місії". "Ця співпраця значно посилить вплив наших судово-медичних та слідчих дій на місцях. У реальному вираженні це дасть змогу нам зібрати більше свідчень, підтримати ідентифікацію відповідних криміналістичних та цифрових матеріалів та забезпечити збір інформації та доказів у такий спосіб, щоб підвищити їхню допустимість у майбутніх розглядах у МКС", - наголосив Хан.

Прокурор зазначив, що дуже важливо, щоб робота всіх учасників, які прагнуть підтримати зусилля щодо забезпечення підзвітності в Україні, "виграла від ефективної координації та комунікації". "Тим самим ми значно посилимо вплив нашої колективної роботи щодо встановлення істини. Враховуючи це, група, направлена сьогодні моїм Офісом, також взаємодіятиме з групою французьких судово-медичних експертів на місцях в Україні, щоб забезпечити наступництво та продовження їхньої роботи щодо упізнання останків, балістичного аналізу, а також зберігання та консервації судово-медичних доказів. Ми також взаємодіятимемо з командами, розгорнутими іншими державами в Україні, щоб всебічно відобразити наявні заходи та посилити координацію між усіма учасниками. Я маю намір забезпечити подальше продовження цієї спільної роботи завдяки постійній присутності мого Офісу на місцях", - додав Хан.

Як відомо, під час війни, яку 24 лютого проти України розпочала Росія, російськими військовими було скоєно низку злочинів, які можуть підпадати під дію Римського статуту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА