06:33 18.05.2022

Вони хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер - Зеленський про російських окупантів на Каннському фестивалі

2 хв читати
Вони хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер - Зеленський про російських окупантів на Каннському фестивалі

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи в ефірі церемонії відкриття 75 Каннського кінофестивалю, заявив, що російські військові хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер.

"Це розпочалося 24 лютого, о 4-й ранку, коли ми почули перші вибухи ракет, коли розпочалися авіаудари, і коли смерть, яка йшла в Україну через кордон, помітила свою техніку аналогом свастики, буковою Z. Усі вони хочуть бути кращими нацистами, ніж Гітлер. Тепер не минає й тижня, щоб на територіях, де були або перебувають російські війська, не знаходили масових поховань убитих і закатованих людей. 229 дітей убиті російським вторгненням. У них (російських військових - ІФ-У) нічого не виходить, окрім як убивати. Вони засіяли Європу трупами", - заявив Зеленський у відеозверненні увечері у вівторок.

"Ви бачили, що російські військові зробили в Бучі? Ви бачили Маріуполь, "Азовсталь"? Бачили підірваний російською бомбою міський театр? Там від обстрілів ховалися звичайні цивільні люди. Були два великих і помітних написи - "Діти" на асфальті поряд із театром. Ми цього ніколи не забудемо. Тому що це навіть не пекло. Війна не пекло. Війна - це війна. А пекло - це пекло. З них війна набагато гірша", - додав він.

За його словами, по Україні вже вдарили понад 2 тис. російських ракет, знищено десятки міст, понад 500 тис. українців депортовані до Росії силою.

"Десятки тисяч українців перебувають у таборах Росії, які створені на зразок нацистських таборів. Ніхто не знає, скільки утримуваних там виживуть. Але всі знають, хто в цьому винен", - заявив президент.

"Гадаєш, мило тебе відмиє? Навряд чи. Ця війна в Європі, найстрашніша з часів Другої світової війни - з вини однієї людини. Інші люди гинуть щодня. І вони не оживуть після фрази "Стоп. Знято", - наголосив він.

Глава держави також звернувся до представників кінематографії.

"Кіно мовчатиме чи говоритиме? Якщо є диктатор, якщо є війна за свободу і якщо знову, як і тоді (у 1940-х - ІФ-У) все залежить від нашої єдності, то чи залишиться кіно поза цією єдністю? Наші міста знищені, і не віртуальною графікою, українці пояснюють дітям, чому доводиться ховатися в підвалах, наша земля розлінована тисячами окопів. Звісно, ми продовжимо боротися. Але мають прозвучати слова, як у 1942 - із усіх екранів вільного світу. Потрібен новий Чаплін, який доведе, що кінематограф перестав бути німим", - підсумував Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА