07:34 18.05.2022

У США запустили програму фіксації російських воєнних злочинів в Україні

2 хв читати
У США запустили програму фіксації російських воєнних злочинів в Україні

Державний департамент США анонсував створення програми зі збирання, аналізу та надання широкого доступу до доказів скоєних Росією воєнних злочинів та інших злочинів в Україні – "Conflict Observatory".

"Програма містить документування, перевірку і розповсюдження свідоцтв із відкритих джерел про дії російських сил під час жорстокої війни, обраної президентом Путіним. Обсерваторія конфліктів аналізуватиме і зберігатиме загальнодоступну та комерційно доступну інформацію, включно із супутниковими знімками та інформацією, що розповсюджується через соціальні мережі, згідно з міжнародними правовими стандартами, для використання в поточних та майбутніх механізмах підзвітності. Це включає підтримку суворих процедур ланцюжка поставок для майбутніх цивільних і кримінальних судових процесів у відповідних юрисдикціях. Онлайн-платформа публічно друкуватиме документацію Conflict Observatory, щоб допомогти спростувати зусилля Росії з дезінформації та пролити світло на зловживання", – йдеться в повідомленні на сайті Держдепу у вівторок увечері.

Заявлено, що програма створюється з початковими інвестиціями у розмірі $6 млн, і в майбутньому фінансування надходитиме від Європейської ініціативи демократичної стійкості (EDRI).

Також зазначається, що у березні Білий дім оголосив про виділення EDRI не менше $320 млн для зміцнення демократичної стійкості, просування зусиль щодо боротьби з корупцією та заохочення дотримання прав людини в Україні та її регіоні.

"Ця нова програма спостереження за конфліктами є частиною низки зусиль уряду США як на національному, так і на міжнародному рівнях, спрямованих на забезпечення відповідальності за жахливі дії Росії у майбутньому", - наголосили в Держдепі.

Також повідомляється, що Обсерваторія конфліктів – це спільний проект Esri, провідної компанії, що опікується географічними інформаційними системами, Лабораторії гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівської ініціативи з порятунку культури та PlanetScape Ai. "Уряд США також надав до цих зусиль комерційні супутникові знімки. Ми очікуємо, що інші міжнародні партнерські організації приєднаються в міру реалізації програми. Звіти та аналізи будуть доступні онлайн на вебсайті ConflictObservatory.org", - йдеться в повідомленні.

"Обсерваторія конфліктів – це ще одна демонстрація непохитної підтримки Сполученими Штатами народу України, який доблесно захищає свою країну та свою свободу у відповідь на навмисну, невиправдану та неспровоковану війну президента Путіна", – констатували у Держдепі США.

"Нова обсерваторія конфліктів збиратиме і висвітлюватиме відкриті докази воєнних злочинів, вчинених Росією, та інших злочинів, вчинених в Україні. Ми підтримуємо низку ініціатив з документування злочинів та притягнення винних до відповідальності", – написав держсекретар США Ентоні Блінкен у вівторок.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА