13:32 18.05.2022

Хаотичні спроби окупантів відновити водопостачання в Маріуполі можуть обернутися екологічною катастрофою – мер міста

2 хв читати
Хаотичні спроби окупантів відновити водопостачання в Маріуполі можуть обернутися екологічною катастрофою – мер міста

Хаотичні та непрофесійні дії російських окупантів, спрямовані на якнайшвидше відновлення водопостачання в Маріуполі, можуть обернутися екологічною катастрофою та поставлять під загрозу життя жителів, що залишилися в місті.

Як повідомляє пресслужба Маріупольської міськради в телеграм-каналі, це пов'язано з тим, що система водопостачання не зможе нормально функціонувати без повноцінної системи водовідведення та очищення стоків, які були пошкоджені під час бойових дій.

У міськраді зазначають, що подача води без відновлення відповідних систем призведе до "масового неорганізованого виливу каналізаційних вод на вулиці міста, що, у свою чергу, спричинить зростання інфекційних захворювань серед населення".

"Хаотичні та вкрай непрофесійні дії з боку російських окупантів та їхніх пособників ставлять під загрозу життя маріупольців, які ще залишаються у місті. Це більше ніж 100 тисяч людей. Треба розуміти реальну ситуацію в Маріуполі. Усі 22 насосні станції зруйновані або затоплені, більше ніж 50% мережі водопостачання пошкоджено. У місті немає електропостачання, яке потрібно для того, щоб качати воду мережею. Але головна проблема – це відсутність працюючої системи очистки стоків та водовідведення", - повідомив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

За його словами, у разі зростання рівня інфекційних захворювань, "враховуючи відсутність нормальної медичної допомоги, за оцінкою лікарів, кількість смертей серед маріупольців зростатиме щодня і вже до кінця року може сягнути 10 тисяч".

"Окупанти та їхні пособники не ставлять за мету відновити Маріуполь. Навпаки, їхня мета – повністю зруйнувати будь-яку можливість життя в місті. Саме для цього вони створюють справжнє гетто в Маріуполі зі своїми нелюдськими правилами", - наголосив мер.

У міськраді додають, що, за попередніми оцінками, повноцінне відновлення водопостачання у місті може тривати понад рік. "Вартість сягне щонайменше $700 млн. Саме тому це можливо за умови повернення Маріуполя під повний контроль України та за підтримки міжнародних партнерів", - підсумували в міськраді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА