14:21 19.05.2022

Російські військові, які обстріляли з "Граду" Козачу Лопань і Ветеринарне, визнали свою провину в суді

2 хв читати
Російські військові, які обстріляли з "Граду" Козачу Лопань і Ветеринарне, визнали свою провину в суді

Котелевський районний суд Полтавської області розпочав розгляд по суті обвинувального акта щодо російських військовослужбовців Олександра Бобикіна та Олександра Іванова, які обстріляли з "Граду" смт Козачу Лопань та с. Ветеринарне (Харківська обл).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", під час засідання після того як прокурори зачитали обвинувальні акти, обидва обвинувачені, відповідаючи на запитання судді Євгена Болібока, повністю визнали свою провину, обставини інкримінованого їм злочину, викладеного в обвинувальному акті, й погодилися давати свідчення у суді.

Прокурор запропонував не досліджувати під час процесу обставини, які ніким не заперечуються (місце, час обстрілів тощо), а обмежитися допитом обвинувачених та вивченням матеріалів, що характеризують їх особу. Бобикін та Іванов, а також їх адвокати не заперечували.

Під час допиту Бобикін розповів, що на початку лютого їх підрозділ прибув до Курська на навчання, потім його перемістили до с. Малинівки (Бєлгородська область). На місці їм повідомили, що "заходитимуть на територію України". Обстріл з "Градів" вони розпочали 24 лютого близько 5:00, коли були ще на території РФ, а потім продовжили після перетину державного кордону України. За словами Бобикіна, того самого дня під час обстрілу його "вибило з машини", він знепритомнів і прийшов до тями вранці 25 лютого. Після цього він, за його словами, якийсь час "перебував на лікуванні", а потім здався українським військовим.

Іванов дав схожі свідчення. Обидва обвинувачені стверджують, що не знали, куди стріляють, і дізналися про це під час слідства. Вони також сказали, що під час слідства до них не застосовували тортур чи психологічного тиску.

У судовому засіданні оголошено перерву до 26 травня.

Як повідомлялося, 24 лютого двоє російських військовослужбовців, один із яких був водієм-зарядним, а інший - навідником БМ-21 "Град", здійснили артилерійські обстріли Харківської області з території Бєлгородської області РФ. Виконуючи злочинний наказ, військовослужбовці ЗС РФ зруйнували об'єкти критичної інфраструктури та житлові будинки у смт Козача Лопань. Після цього військовослужбовці ЗС РФ перетнули кордон України та продовжили обстріл території Харківської області. Після розгрому російської військової колони двох окупантів узяли в полон Збройні сили України на території Харківської області. Їм оголошено про підозру про порушення законів і звичаїв війни (ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).

7 травня обвинувальний акт стосовно обвинувачуваних було направлено до суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА