15:01 19.05.2022

Європарламент просить створити спеціальний міжнародний трибунал для переслідування і лідерів, і військовослужбовців РФ та Білорусі за воєнні злочини в Україні

2 хв читати
Європарламент просить створити спеціальний міжнародний трибунал для переслідування і лідерів, і військовослужбовців РФ та Білорусі за воєнні злочини в Україні

Європейський парламент просить Європейський Союз підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу за злочин агресії, вчинений проти України, щодо якого Міжнародний кримінальний суд (МКС) не має юрисдикції, і заарештувати російських політичних лідерів та воєначальників, а також їхніх союзників, притягуючи до відповідальності і військовослужбовців.

Відповідне прохання міститься у резолюції про боротьбу з безкарністю за воєнні злочини в Україні, яка була проголосована у четвер у Європейському парламенті простим підняттям рук.

Зокрема, депутати ЄП вважають, що за злочин агресії проти України такий спеціальний міжнародний трибунал має переслідувати російських лідерів, воєначальників та їхніх союзників. Ці розслідування та подальші судові переслідування мають також поширюватися на всіх військовослужбовців російських збройних сил та державних чиновників, причетних до воєнних злочинів, просять депутати Європарламенту.

Парламент також закликав ЄС вжити всіх необхідних дій у міжнародних розглядах та судах, щоб підтримати судове переслідування російського та білоруського режимів за воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид та агресію.

Водночас депутати Європарламенту хочуть, щоб ЄС якнайшвидше надав усі необхідні людські та бюджетні ресурси, а також адміністративну, слідчу та матеріально-технічну підтримку, необхідну для створення цього трибуналу.

На думку Європарламенту, повідомлення про звірства, такі як невибіркові обстріли міст і селищ, насильницькі депортації, використання заборонених боєприпасів, напади на мирних жителів, які тікають за заздалегідь узгодженими гуманітарними коридорами, страти та сексуальне насильство, прирівнюються до порушень міжнародного гуманітарного права. У Європарламенті вважають, що такі дії можуть кваліфікуватися як воєнні злочини, незважаючи на те, що досі всі вони залишилися безкарними.

Крім того, Європарламент висловив упевненість, що винні у воєнних злочинах мають постати перед судом і заявили про підтримку української влади та Міжнародного кримінального суду у збиранні доказів.

Депутати Європарламенту наголошують, що ЄС має діяти швидко, оскільки існує серйозний ризик того, що через бойові дії докази, пов'язані з воєнними злочинами, будуть знищені.

Вони також висловили повну підтримку розслідуванню прокурора МКС та роботі Слідчої комісії Управління Верховного комісара ООН з прав людини, а також незалежних організацій громадянського суспільства та української влади, які займаються збиранням доказів.

Депутати Європарламенту привітали спільну слідчу групу, створену Литвою, Польщею та Україною, діяльність якої координує Агентство Європейського Союзу з питань співпраці у сфері кримінального правосуддя Євроюст, у роботі якої братиме участь Прокуратура МКС, і закликають інші держави-члени приєднатися до цієї команди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА