10:50 23.05.2022

СБУ: Медведчук розповів про роль Порошенка у справах про виведення з держвласності нафтопроводу та закупівлю вугілля у "ЛНР/ДНР"

3 хв читати
СБУ: Медведчук розповів про роль Порошенка у справах про виведення з держвласності нафтопроводу та закупівлю вугілля у "ЛНР/ДНР"

Затриманий СБУ народний депутат Віктор Медведчук повідомив, що питаннями виведення з держвласності нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" він займався на прохання тодішнього президента Петра Порошенка, постачання вугілля з "ЛНР/ДНР" також погоджувало керівництво країни, інформує Служба безпеки України.

У повідомленні СБУ, розміщеному в понеділок у телеграм-каналі відомства, зазначається, що Медведчук, якому висунуто підозру в державній зраді та сприянні тероризму, розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" для подальшого прокачування через нього дизельного пального.

"Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ, а й забезпечив прийняття необхідних рішень в усіх українських інстанціях", - ідеться у повідомленні.

Посилаючись на слова Медведчука, українська спецслужба повідомляє: "Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а фактично – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони ухвалювали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка".

Отже, як зазначають у СБУ, Медведчук запевняє, що питаннями трубопроводу він займався на прохання Порошенка.

"І зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до $42 млн. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачування дизеля через магістраль припинилося", - йдеться у повідомленні.

 

Крім того, згідно з повідомленням СБУ, Медведчук розповів деталі узгодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях "Л/ДНР".

"У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями й тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему", – інформує СБУ з посиланням на слова Медведчука.

У повідомленні зазначається, що підозрюваний назвав конкретні прізвища високопосадовців, причетних до заподіяння шкоди інтересам держави – це колишні урядовці, екскерівництво Нацбанку, народні депутати та представники правоохоронних структур.

"Служба безпеки продовжує слідчі дії з затриманим, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів і учасників вчинених злочинів", - зазначається у повідомленні.

У СБУ нагадують, що українська спецслужба у квітні затримала Медведчука після втечі з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого.

У 2021 році СБУ висунула кілька підозр Медведчуку. Його підозрюють у скоєнні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Одна зі справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Пальне закуповувалося за готівку, й таким чином проросійські терористи загалом профінансували на суму понад 200 млн грн.

Ще одне кримінальне провадження стосується незаконного заволодіння ТОВ "Прикарпатзахідтранс" ділянкою державного нафтопроводу вартістю понад 200 млн грн. У лютому 2021 року РНБО повернула трубопровід у державну власність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА