14:18 23.05.2022

Майже 60% українців підтримують ідею надання населенню права на володіння вогнепальною зброєю – соцопитування групи "Рейтинг"

3 хв читати
Майже 60% українців підтримують ідею надання населенню права на володіння вогнепальною зброєю – соцопитування групи "Рейтинг"

58% опитаних українців підтримують надання громадянам України права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами до неї, свідчать результати соціологічного опитування, проведеного групою "Рейтинг".

У пресрелізі, оприлюдненому групою в понеділок, зазначено, що кількість тих, хто підтримує надання громадянам України права на володіння вогнепальною зброєю, за умов повномасштабної війни зросла більш ніж удвічі.

"На сьогодні підтримують таку ініціативу 58%, не підтримують – 39%, таким чином уперше за історію дослідження цього питання кількість прихильників ідеї перевищила кількість противників (у 2018-2021 рр. підтримували таку ідею близько чверті, не підтримували – понад 70%). Прихильників озброєння громадян більше серед мешканців центру країни, респондентів молодої та середньої вікової груп, чоловіків", - йдеться в релізі.

У ньому наголошується, що респонденти, які мають родичів, що захищають Україну в зонах бойових дій, більш лояльні до ідеї надання права громадянам на володіння зброєю, ніж решта.

Водночас 61% опитаних вважає, що масове озброєння громадян України вогнепальною зброєю сприятиме зміцненню обороноздатності країни, 36% дотримуються протилежної думки.

45% респондентів вважають, що створення юридичних умов для вільної купівлі вогнепальної зброї збільшить особисті свободи громадян, 40% – навпаки, вважають, що свободи будуть обмежені за таких умов. Останніх більше серед жителів сходу, жінок та противників створення умов для вільної купівлі вогнепальної зброї.

Водночас 58% опитаних побоюються, що вільне придбання вогнепальної зброї призведе до збільшення злочинності. Протилежної думки – 35%. Останніх більше серед мешканців центру, чоловіків та охочих стати власниками вогнепальної зброї.

"Близько 80% респондентів не відчували необхідності володіти вогнепальною зброєю до початку вторгнення Росії. Водночас на сьогодні 44% хотіли б бути власниками вогнепальної зброї та боєприпасів до неї. У результаті на сьогодні третина з тих, хто не хотів мати зброю до війни, – змінили думку на протилежну, а майже половина з них хочуть, щоби зброю мали члени родини", - наголосили соціологи.

Вони додають, що 60% чоловіків та 28% жінок хотіли б зараз бути власником вогнепальної зброї та боєприпасів до неї. Водночас якщо загалом жінки швидше проти того, щоб особисто володіти зброєю, більшість жінок середнього і молодшого віку хотіли б, щоб зброєю володіли члени їхньої родини.

Серед тих, хто хоче мати зброю, більшість (70%) хотіли б мати одну одиницю зброї. 21% – дві, 9% – три та більше. Серед видів зброї віддають перевагу пістолетам (57%) і трохи менше – автоматам (48%). Рушницю хотіли б мати 18%.

Майже 60% чоловіків і 30% жінок скористалися б правом купівлі вогнепальної зброї та боєприпасів до неї, якби вони мали таку фінансову та юридичну можливість.

Водночас 64% вважають, що є значна загроза нелегального обігу зброї після закінчення війни. 31% опитаних вважає, що хоча така загроза є, але вона незначна. 3% взагалі не бачать можливої загрози.

17% опитаних (зокрема, 31% чоловіків та 4% жінок) зазначили, що досконало вміють користуватися вогнепальною зброєю, 38% - у загальних рисах. 45% заявили, що вони не мають таких навичок.

Серед тих, хто вміє користуватися вогнепальною зброєю лише в загальних рисах, дві третіх хотіли б покращити свої навички. Серед тих, хто взагалі не вміє, таких – 37%.

"Більшість опитаних (72%) підтримують ідею запровадження в Україні обов'язкового навчання з володіння вогнепальною зброєю для цивільного населення. 26% – не підтримують", - наголосили соціологи.

Загальнонаціональне опитування "Особиста свобода, безпека та питання зброї" було проведено 16 травня 2022 року в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Під час опитування методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) було опитано 1000 респондентів віком від 18 років.

Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше ніж 3,5%. Опитування проведене на замовлення громадської ініціативи "Український арсенал свободи".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА