19:08 23.05.2022

Мінкультури розробило рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Росії проти України

3 хв читати
Мінкультури розробило рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Росії проти України

Міністерство культури та інформаційної політики розробило рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

"Бібліотечні ресурси - це частина інформаційних ресурсів держави. Вони потребують особливої уваги, а також розвитку і захисту, зокрема й від поширення ворожих інформаційних впливів. В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України актуалізація бібліотечних фондів є вкрай необхідною та водночас має відбуватися виважено і поступово", - йдеться у повідомленні пресслужби Мінкультури.

З огляду на це міністерство спільно з консультативно-дорадчим органом – Радою з питань розвитку бібліотечної справи розробили рекомендації щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України.

Зазначається, що до складу Ради входять провідні спеціалісти бібліотечної справи у всій країні. Це представники національних та державних бібліотек, обласних універсальних наукових бібліотек, професійних громадських організацій.

"В умовах російсько-української війни зберігати в бібліотечних фондах види документів, зазначених у рекомендаціях, є неприпустимим з точки зору інформаційної безпеки нашої країни та впливу на суспільну свідомість громадян", - ідеться у повідомленні.

Ці рекомендації можуть використовувати органи місцевого самоврядування, публічні бібліотеки, підприємства, установи, організації різних форм власності, які мають структуру бібліотеки.

Зокрема під вилучення підпадають книги: зміст яких порушує вимоги статті 2 закону "Про захист суспільної моралі"; внесені Держкомтелерадіо до переліку видань, які не рекомендовані до ввезення на територію України; внесені Держкомтелерадіо до переліку видань, яким відмовлено у ввезені на територію України; автор (один із авторів) яких внесений до переліку осіб, що становлять загрозу національній безпеці; до авторів або видавництв застосовано санкції відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони; автори яких публічно підтримують агресію Росії проти України.

Серед іншого, не рекомендується зберігати у бібліотеках фізично зношені та морально застарілі видання, зокрема періоду СРСР, за винятком окремих екземплярів, що становлять ядро бібліотечного фонду (зокрема видання краєзнавчого характеру, книжкові пам'ятні видання).

Водночас у відомстві звертають увагу, що незалежно від форми власності, установи не можуть вилучати з фондів документи, що внесені до переліку цінних та рідкісних видань, унікальних документальних пам'ятних видань.

Також, зважаючи на особливий статус та призначення національних бібліотек, у міністерстві рекомендують, у разі збереження у фондах книг, що підпадають під вилучення, вони не мають популяризуватися та бути у відкритому доступі.

Крім того, у міністерстві вважають, що бібліотекам варто припинити наповнення своїх фондів виданнями, які мають походження, виготовлені чи ввезені з території Росії чи окупованих територій України.

Детально з рекомендаціями можна ознайомитись за посиланням: https://mkip.gov.ua/files/pdf/rekomendacii.pdf

Як повідомлялося, директор Українського інституту книги Олександра Коваль припускає, що з публічних бібліотек необхідно буде вилучити понад 100 млн екземплярів пропагандистських книг, зокрема російську класику.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА