20:55 23.05.2022

Україна шукає державу для надання консульських послуг вивезеним у РФ українцям

3 хв читати
Україна шукає державу для надання консульських послуг вивезеним у РФ українцям

Україна перебуває в процесі пошуку держави, яка могла б надати консульські послуги громадянам України, насильно вивезеним до Російської Федерації, заявила уповноважена Верховна Рада з прав людини Людмила Денісова.

"Потрібна іноземна держава, яка надаватиме консульські послуги нашим громадянам. Ведеться робота над цим", – сказала омбудсмен агентству "Інтерфакс-Україна" на виставці Russia War Crimes House у Давосі у період проведення Світового економічного форуму.

З її слів, зокрема, Україна зверталася з цього питання до Швейцарії, однак та з низки обставин не може виконати цієї функції.

Денісова також повідомила, що дані про вивезення 1,347 млн громадян України, зокрема понад 240 тис. дітей, зростають щодня і виявилися не фейком.

Омбудсмен наголосила, що має достовірну інформацію, що Росія завчасно готувалася до такої операції.

"Я вже отримала підтвердження та докази – матеріали з РФ – і там чітко визначена з табличками готовність пунктів тимчасового розміщення українців на 21 лютого. Тобто у них директиви розсилалися від самого верху до самого низу… Тобто вони готувалися завчасно, гадаю, вони почали готуватися ще 2021 року", – заявила Денісова.

Вона уточнила, що ці директиви йшли від Міністерства надзвичайних ситуацій, потім доводилися до федеральних округів, звідти – до областей, після чого до міст.

"Потім у мене є інформація, що вони збирали на 4 ранку 29 квітня скільки заповнено і скільки ще вільно: 1200 або близько було на 29 квітня і 33% було вільно. Я думаю, вони якраз до 2 млн доберуть", - сказала омбудсмен.

За її словами, йдеться про відправлення навіть на максимально віддалені від України території, наприклад, до Ямало-Ненецького округу.

Денісова повідомила, що українська сторона співпрацює з громадянами Росії – волонтерськими організаціями, які збирають кошти, щоб допомогти вивезеним громадянам України, бо багато з них не мають документів, речей, "а про гроші взагалі ніхто не говорить".

За її словами, раніше були контакти з омбудсменкою РФ, однак та вважає "що ви все брешете", тому зараз ці контакти не працюють.

Уповноважена Ради зазначила, що робляться спроби на різному рівні, зокрема й на приватному, вивозити громадян України із РФ.

"Нам надають списки громадян, які хочуть виїхати. Ми перевіряємо громадянство України та пересилаємо до консульства в Нарві. Волонтери купують квитки, вони (громадяни України) приїжджають до Нарви і там переходять (кордон), і в Естонії їх зустрічають", – описала поточний стан справ Денісова.

Водночас вона наголосила, що таким чином неможливо вивезти значну кількість людей, тому йдеться буквально про сотні.

У зв'язку з цим омбудсмен нагадала про чітку резолюцію Ради з прав людини ООН від 12 травня, в якій йдеться про примусове вивезення до РФ українських громадян та вимогу допустити до них правозахисні організації міжнародного рівня, а також надати можливість повернення в Україну. Денісова додала, що подібну резолюцію днями ухвалив і Європарламент.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА