06:59 24.05.2022

Зеленський назвав обмін полоненими, повернення депортованих та запобігання продовольчій кризі головними гуманітарними проблемами

3 хв читати
Зеленський назвав обмін полоненими, повернення депортованих та запобігання продовольчій кризі головними гуманітарними проблемами

Президент України Володимир Зеленський назвав обмін полоненими, повернення з Росії депортованих українців та запобігання продовольчій кризі головними гуманітарними проблемами.

"Із гуманітарного характеру я наразі виділив би дві речі. Перша - обмін людей. Це політичне рішення, яке залежить від підтримки багатьох держав. На сьогодні декілька тисяч людей перебувають у полоні після заблокованого Маріуполя та "Азовсталі". Вони вивезені. І з Донбасу були люди, які на сьогодні у полоні. Це відважні люди. Вони зробили велику роботу. Героїчну і, впевнений, історичну. Ми маємо їх обміняти. І тут потрібно, щоб усі держави, щоб приєдналися ООН, і Швейцарія, і має досвід Ізраїль", - заявив Зеленський, виступаючи за допомогою відеозв'язку в Українському домі у Давосі.

За словами глави держави, це складно, оскільки країни намагаються говорити з Росією, замість того, щоб тиснути політично через будь-які важелі.

"На сьогодні дуже важливо, щоб весь світ не вмовляв Росію. У жодному разі. Загравати не можна. Грати з РФ не можна. Але тиснути політично через будь-які важелі, бізнес, його закриття в РФ, нафтове ембарго для того, щоб вибити можливість обміну, активізувати обмін наших людей на російських військових. Нам не потрібні російські військові, нам потрібні лише наші. Ми готові хоч завтра обмінювати", - сказав президент.

Ще однією гуманітарною проблемою він назвав майбутню продовольчу кризу у світі.

"Буде дефіцит харчової продукції. Через блокування всіх портів у нашій державі. На сьогодні Росія, яка контролює азовське узбережжя, заблокувала 22 млн тонн зерна, соняшнику тощо. Вся політична та бізнес-еліта має робити ті чи інші заходи, щоб розблокувати це зерно, щоб воно було вивезене до країн Африки, Азії, ЄС, щоб було людям що їсти. Саме так у багатьох державах стоятиме питання: що їсти, тому що голод. І із цим треба допомогти. Бо якщо найближчими місяцями ми не вивеземо це зерно, якщо не буде політичних домовленостей із Росією через посередників, то буде голод і катастрофа", - заявив він.

Зеленський також назвав гуманітарною проблемою примусову депортацію людей до РФ.

"Ще одне питання може бути найболючішим, але поки що у нього немає практичної площини. Ми поки що не можемо знайти інструмент, як це зробити. Понад 500 тис. людей були примусово вивезені та депортовані на територію РФ або тимчасово окуповані частини Донбасу. Ми зверталися до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Там, де є доступ і можна шукати цих людей, ми шукаємо. Це складна історія. Ми не можемо просто зайти в інтернет і знайти цих людей. У них забирали паспорти та гроші", - сказав він.

"Я поки що не можу знайти формат вирішення цього питання. Я хочу звернути увагу міжнародної спільноти на це. Ми хочемо повернути людей додому", - додав Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА