15:43 24.05.2022

ВР запропонували дозволити командирам застосовувати зброю для запобігання кримінальному правопорушенню в бойовій обстановці

2 хв читати
ВР запропонували дозволити командирам застосовувати зброю для запобігання кримінальному правопорушенню в бойовій обстановці

Парламентський комітет з питань національної оборони пропонує Верховній Раді внести зміни до Статуту внутрішньої служби Збройних сил України, дозволивши в бойовій обстановці командиру застосовувати зброю для запобігання кримінальному правопорушенню, зокрема самовільному залишенню бойових позицій.

"За результатами обговорення комітет рекомендує Верховній Раді проєкт закону про внесення зміни до статті 22-1 Статуту внутрішньої служби Збройних сил України щодо забезпечення можливості припинення кримінальних правопорушень… включити до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради дев'ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому", - йдеться у висновку профільного комітету, оприлюдненому на сайті парламенту.

Відповідно до законопроєкту, у бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю чи віддати підлеглим наказ про її застосування, якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення.

Як зазначено в пояснювальній записці, під ознаки кримінального правопорушення підпадають правопорушення, пов'язані "з непокорою, опором чи погрозою начальнику, застосуванням насильства, самовільним залишенням бойових позицій та визначених місць дислокації військових частин (підрозділів) у районах виконання бойових завдань" в умовах воєнного стану чи бойовій обстановці.

"Законопроєкт визначає законодавче підґрунтя для реалізації можливостей припиняти кримінальне правопорушення… з метою затримання такого військовослужбовця", - йдеться в пояснювальній записці.

Авторами законопроєкту є заступник голови комітету з питань національної оборони Мар'яна Безугла, народні депутати Георгій Мазурашу та Олександр Федієнко (усі – фракція "Слуга народу").

У чинному законі визначено, що в бойовій обстановці командир (начальник) може застосувати зброю або віддати підлеглим наказ про її застосування, якщо в інший спосіб неможливо припинити кримінальне правопорушення, при цьому не завдаючи смерті військовослужбовцю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ вивела в Чорне море підводний ракетоносець

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА