18:27 24.05.2022

Єрмак і Расмуссен очолять міжнародну консультативну групу щодо гарантій безпеки для України

2 хв читати
Єрмак і Расмуссен очолять міжнародну консультативну групу щодо гарантій безпеки для України

Глава Офісу президента Андрій Єрмак спільно з ексгенеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном очолять міжнародну консультативну групу, яка надаватиме пропозиції щодо гарантій безпеки для України.

"Сьогодні я радий повідомити, що разом із колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном ми створюємо міжнародну консультативну робочу групу. Її мета – розробляти певні рекомендації щодо надійних та ефективних гарантій безпеки для України. Провідні діячі у сфері безпеки, політики та дипломатії, а також вчені будуть запрошені приєднатися до роботи групи", - зазначив Єрмак, виступаючи на панелі Securing Europe у межах Всесвітнього економічного форуму, який відбувається у Давосі.

Як повідомляє пресслужба глави держави, Єрмак також висловив переконання в тому, що друзі та партнери України візьмуть участь у роботі консультативної групи та зможуть запропонувати свої знання та досвід для ефективної реалізації цієї ініціативи.

Як написав глава ОП у своєму телеграмі, майбутня угода між Україною та державами-гарантами, над якою будуть зосереджені завдання консультативної групи, має бути юридично зобов'язувальною і ратифікованою парламентами держав-гарантів.

Перший блок гарантій безпеки стосуватиметься розширення оборонного потенціалу України. З огляду на це держави-гаранти матимуть забезпечити Збройні сили України сучасними конвенційними озброєннями та бойовою технікою без жодних обмежень та політично зумовлених перешкод. Партнери можуть узяти на себе зобов'язання щодо обміну розвідувальною інформацією, інформаційної, кібернетичної та морської безпеки.

Наступним блоком гарантій має бути щорічна фінансова допомога Україні та санкційна політика проти Росії держав-партнерів України. Вже схвалені ними пакети санкцій мають діяти щонайменше до повного виведення російських військ з України.

Крім того, має бути передбачено механізми впровадження превентивних санкцій у разі реальної загрози агресії. Одночасно необхідні гарантії негайного і термінового запровадження узгодженого та синхронного міжнародного режиму санкцій у разі, якщо агресія все ж таки відбудеться.

Іще один блок гарантій пов'язаний із політико-дипломатичною підтримкою України, зокрема глибоке включення України до багатосторонніх форматів, що покращують її інтеграцію з міжнародною спільнотою. Насамперед якнайшвидшого вступу України до Європейського Союзу.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА