20:43 25.05.2022

ЄС, США та Велика Британія створили Консультативну групу для координації зусиль із притягнення до відповідальності причетних до воєнних злочинів під час війни РФ проти України

2 хв читати
ЄС, США та Велика Британія створили Консультативну групу для координації зусиль із притягнення до відповідальності причетних до воєнних злочинів під час війни РФ проти України

Європейський союз, Сполучені Штати та Сполучене Королівство заявляють про створення Консультативної групи щодо злочинів, пов'язаних зі злодіяннями (Atrocity Crimes Advisory Group, ACA), для координації зусиль із залученням відповідальних за звірства, скоєні під час війни.

Про це йдеться в поширеному в середу пресрелізі Зовнішньої дипломатичної служби ЄС.

У повідомленні наголошується, що ця група буде "механізмом, покликаним забезпечити ефективну координацію відповідної підтримки зусиль із притягнення до відповідальності на місцях". "ACA посилить нинішні зусилля ЄС, США та Великої Британії щодо притягнення до відповідальності за звірства в контексті агресивної війни Росії, що триває, проти України. Група просуватиме зобов'язання, взяті на себе Європейським Союзом, Сполученими Штатами та Сполученим Королівством, щоб продемонструвати міжнародну підтримку та солідарність у цей вирішальний історичний момент для України", - сказано у пресрелізі.

Головною місією ACA є підтримка підрозділів розслідувань "воєнних злочинів Генеральної прокуратури України та переслідування злочинів, пов'язаних із конфліктом". "ACA прагне впорядкувати зусилля з координації та комунікації, щоб забезпечити передовий досвід, уникнути дублювання зусиль та заохочувати оперативне розгортання фінансових ресурсів та кваліфікованого персоналу для задоволення потреб ГПУ як законного органу в Україні, відповідального за роботу з переслідуванням воєнних злочинів на своїй території", - зазначається в повідомленні.

Коментуючи створення АСА, Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив: "Дуже важливо забезпечити, щоб усі винні у жахливих злочинах, скоєних під час неспровокованої військової агресії Росії в Україні, постали перед судом. За воєнні злочини не може бути безкарності". Боррель констатував, що Консультативна група з розслідування злочинів надаватиме консультації та підтримуватиме поточну діяльність підрозділів з розслідування воєнних злочинів Офісом генпрокурора зі збору, збереження та аналізу доказів злочинів, щоб допомогти розслідуванню та забезпечити правосуддя.

У свою чергу держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що ця ініціатива "безпосередньо підтримуватиме зусилля Офісу генпрокурора з документування, збереження та аналізу доказів воєнних злочинів та інших злочинів, скоєних військовослужбовцями російських військ в Україні". "ACA є важливим елементом прихильності Сполучених Штатів тому, що винні у таких злочинах будуть притягнуті до відповідальності", - наголосив він.

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс також заявила, що сторони "повні рішучості забезпечити притягнення до відповідальності тих, хто несе відповідальність за мерзенні звірства, вчинені в Україні". "Велика Британія вже взяла на себе чітке зобов'язання підтримувати Україну в її розслідуваннях, зокрема шляхом направлення до регіону експертів з воєнних злочинів та надання додаткового фінансування для допомоги Міжнародного кримінального суду в їх розслідуваннях. Нині ми нарощуємо наші зусилля у рамках цієї знаменної ініціативи з нашими партнерами у США та ЄС. Справедливість переможе", - переконана Трасс.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА