21:47 25.05.2022

Уряд Швейцарії ініціював конфіскацію заморожених активів екснардепа Іванющенка

2 хв читати
Уряд Швейцарії ініціював конфіскацію заморожених активів екснардепа Іванющенка

Федеральна рада Швейцарії на засіданні в середу, 25 травня, ухвалила рішення про відкриття провадження про адміністративну конфіскацію активів, заморожених у Швейцарії після Революції Гідності в Україні у лютому 2014 року.

"Таким чином, Швейцарія надає підтримку Україні, яка стикається з певними труднощами в її зусиллях щодо конфіскації цих активів. Ці труднощі посилилися з початком війни в Україні. Сьогоднішнє рішення не пов'язане із санкціями, запровадженими проти Росії у 2022 році", - повідомляє пресслужба уряду Швейцарії.

Федеральна рада доручила Федеральному департаменту фінансів порушити справу про конфіскацію у Федеральному адміністративному суді. Судовий розгляд стосується активів колишнього народного депутата України від Партії регіонів, близького соратника експрезидента Віктора Януковича Юрія Іванющенка та його сім'ї на суму понад 100 мільйонів швейцарських франків.

Суд визначить, чи дотримані умови конфіскації. Якщо після закінчення судового розгляду активи будуть остаточно конфісковані, вони будуть повернуті до України.

Зазначається, що процедура конфіскації заснована на Законі про іноземні незаконні активи, який застосовується лише у виняткових ситуаціях. Він дозволяє конфіскацію активів іноземних політично значущих осіб, але за дотримання суворих умов. Зокрема необхідно, щоб судова система іноземної держави намагалася конфіскувати активи, але не змогла цього зробити.

Як повідомлялося, 29 грудня 2014 року Іванющенку було повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України за фактом організації розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах, у сумі близько 177 млн. грн. під час укладання договорів між ДП "Держекоінвест" та ТОВ "Карпатибудінвест" та ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України за фактом отримання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах у сумі близько 650 млн грн.

Крім того, 27 вересня 2016 року Іванющенку та двом іншим особам було повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 189, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України за фактом організації вимагання за попередньою змовою групою осіб частки у статутному фонді ТОВ "Промринок", що завдало матеріальних збитків потерпілим у великих розмірах та організації підписання, за попередньою змовою групою осіб свідомо підробленого документа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА