17:31 27.05.2022

РФ хотіла використовувати, зокрема, їжу як зброю – радник президента

2 хв читати
РФ хотіла використовувати, зокрема, їжу як зброю – радник президента

РФ одночасно з вторгненням в Україну провокує світову енергетичну та продовольчу кризу, руйнує українську інфраструктуру та продовольчі запаси, заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко, думку якого оприлюднено на сайті президента.

За його словами, російська сторона від самого початку агресії планувала блокаду українських портів для створення продовольчої кризи у світі, щоб якомога сильніше тиснути на Захід.

Устенко наголосив, що єдиний спосіб доставити українське зерно на світові ринки – це зупинити війну або принаймні військові дії в Чорному морі, оскільки нині Росія обстрілює будь-які кораблі, які з'являються в акваторії цього моря. Але якщо в регіоні буде оголошено припинення вогню, Україна швидко відреагує, і судна із зерном вийдуть з українських портів.

"Якщо бої припиняться, ми могли б зробити це майже одразу, тому що ми маємо доступ до основних портів", - підсумував радник президента.

Як повідомлялося, повномасштабного російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала близько 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси та Миколаєва, проте нині через їх морську блокаду з боку РФ може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Це призводить до щомісячного недоотримання країною близько $1,5 млрд експортних прибутків.

Україна з початку 2021/2022 маркетингового року (МР, липень-червень) і станом на 19 травня експортувала 46,51 млн тонн зернових та зернобобових культур, що на 13,8% вище за показники на аналогічну дату попереднього МР. Загалом на зовнішні ринки поставлено 18,54 млн тонн пшениці (на 18,7% більше порівняно з аналогічною датою 2020/2021 МР), 21,83 млн тонн кукурудзи (+6,9%), 5,68 млн тонн ячменю (+ 37,2%), 70,6 тис. тонн борошна (-35,7%).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА