21:09 27.05.2022

Пам'ятаю у Львові, у школі, на такі повідомлення ми говорили: брехня, - Фрідман про чергові обвинувачення

3 хв читати
Пам'ятаю у Львові, у школі, на такі повідомлення ми говорили: брехня, - Фрідман про чергові обвинувачення

Співвласник Альфа-Банку України Михайло Фрідман категорично відкидає нові обвинувачення на його адресу та вважає, що останні гучні заяви направлені на дискредитацію його та його партнерів як акціонерів.

"Пам'ятаю у Львові, у школі, на такі повідомлення ми говорили: брехня. Будь-яка людина, яка знає, як працює банк, не може уявити, що акціонер банківського холдингу в Люксембургу може бути обізнаний з операціями та транзакціями якихось клієнтів банку", – передала пресслужба української фінустанови відповідь Фрідмана на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Згідно з нею, за час роботи банку в Україні було інвестовано $1 млрд, жодного разу не виводилися дивіденди.

"Впливати на роботу банку та діяльність його клієнтів було неможливо і раніше ні за законами Люксембургу, ні згідно з українським законодавством. Зараз, коли я позбавлений права голосу в управлінні банком, я навіть не можу запросити інформацію щодо справи, лише читаю гучні заяви в пресі, які явно спрямовані кимось на дискредитацію нас як акціонерів", – наголосив Фрідман.

Раніше в п'ятницю Бюро економічної безпеки України (БЕБ) поширило третє за місяць повідомлення з обвинуваченнями на адресу олігарха та групи осіб у спробі уникнути можливих санкцій і заходів примусового вилучення прав власності, передбачених законодавством України.

Зокрема, цього разу йшлося щодо повідомлення про підозру у скоєнні злочину керівника приватного товариства, який, на думку правоохоронців, чинив незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, підробляв реєстраційні та інші офіційні документи. БЕБ також повідомило про арешт 170 млн грн на рахунках кіпрської компанії у банку.

У середині травня БЕБ повідомило, що спільно з Офісом генерального прокурора забезпечило накладення арешту на активи кіпрських компаній на суму понад 12,4 млрд грн, що знаходяться на рахунках Альфа-Банку, бенефіціарами якого є російський олігарх та російські бізнесмени. А перші звинувачення були зроблені в останні дні квітня з повідомленням про арешт активів кіпрських компаній тих самих бенефіціарів на суму близько 470 млн грн також на рахунках Альфа-Банку.

Фрідман спочатку спростував ці звинувачення та заявив, що повною мірою усвідомлює серйозність санкцій. "Мені ніколи не спало б на думку брати участь в авантюрах з виведення коштів. Я засуджую війну проти України, вважаю її жахливою трагедією. Я глибоко впевнений у світлому майбутньому цілісної, незалежної, демократичної України - моєї батьківщини, де я народився і виріс", – заявив тоді мільярдер.

Банк, у свою чергу, зазначив, що арешт рахунків жодним чином не впливає на його функціонування та не має жодних наслідків для клієнтів. Фінустанова також заявила, що гроші не виводилися, а заводилися на холдингові компанії, рахунки яких відкрито в Альфа-Банку.

Як повідомлялося, НБУ у квітні погодив болгарського ексміністра фінансів, виконавчого директора Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічного радника Єврокомісії Симеона Дянкова на посаду довіреної особи Альфа-Банку Україна, якій буде повністю передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів банку, чия репутація була визнана не бездоганною. Зазначалося, що Дянков отримає також право будь-яким чином брати участь в управлінні банку і, за погодженням з НБУ, – у загальних зборах та розглядати звіт наглядової ради банку.

Раніше, у березні, НБУ визнав акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана (32,86%), Германа Хана (20,97%), Олексія Кузьмичова (16,32%) та Петра Авена (12,4018%), такими, що втратили бездоганну ділову репутацію і позбавив їх права голосу в банку.

Альфа-Банк (Київ), за даними Нацбанку України, на 1 березня 2022 року за розміром загальних активів посідав 5-е місце (123,77 млрд грн) серед 69 банків, що діють у країні.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА