20:03 28.05.2022

Депутати пропонують обмежити можливість позасудового стягнення простроченої заборгованості із захисників України

2 хв читати
Депутати пропонують обмежити можливість позасудового стягнення простроченої заборгованості із захисників України

Група народних депутатів пропонує обмежити можливість позасудового стягнення простроченої заборгованості із захисників України до кінця війни та протягом півроку після її завершення.

Відповідний законопроєкт №7414 зареєстровано у Верховній Раді 27 травня, але його текст нині відсутній на сайті парламенту.

Водночас, за словами одного з авторів законодавчої ініціативи Ольги Василевської-Смаглюк (фракція "Слуга народу"), документ передбачає, що військовослужбовець як позичальник може написати електронного листа кредитору з проханням не турбувати його щодо виплати боргу.

"Підтримала ініціативу Національного банку України тимчасово обмежити можливість позасудового стягнення простроченої заборгованості з тих, хто захищає нас від навали орків. Реалізовувала її в тексті, передбачивши для позичальника, який є військовослужбовцем, який проходить військову службу, або став особою з інвалідністю в результаті проходження служби, або членом сім'ї такого військовослужбовця, або військовозобов'язаним, покликаним на навчання, або членом добровільного формування при виконанні завдання територіальної оборони, можливість (якщо він хоче) написати електронний лист кредитору або особі, яка викупила борг у кредитора, про те, що він захищає країну і просить не турбувати його з приводу боргу, - написала вона у своєму телеграм-каналі.

Вона пояснила, що згідно із законопроєктом, отримавши таке повідомлення, кредитор або той, хто у кредитора борг придбав, колектор та всі, хто ними залучені до стягнення, зобов'язані терміново припинити будь-які дії, спрямовані на стягнення боргу, та не контактувати із позичальником, його близькими особами, спадкоємцями, поручителями, контактними особами до кінця війни та ще протягом 6 місяців після її завершення.

"Норму прописувала спеціально як вимогу до етичної поведінки тому, що за порушення таких вимог уже передбачено відповідальність у законі "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" – від 3 до 6 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, якщо НБУ отримає скаргу від військовослужбовця, що, незважаючи на надісланий ним лист, його продовжували турбувати щодо повернення боргу, штраф таким упертим колекторам може досягти 102 тис. грн", – додала нардеп.

Парламентарій має намір звернутися з проханням до керівництва Верховної Ради, щоб якнайшвидше поставити на голосування цей законопроєкт і тим самим підтримати українських захисників і захисниць.

 

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА