12:11 31.05.2022

Суд засудив російських військових, котрі обстріляли з "Граду" Козачу Лопань і Ветеринарне, до 11,5 року

3 хв читати
Суд засудив російських військових, котрі обстріляли з "Граду" Козачу Лопань і Ветеринарне, до 11,5 року

Котелевський районний суд Полтавської області визнав винними в порушенні законів і звичаїв війни (ч.2 ст. 28 ч.1 ст. 438 КК України) та засудив до 11,5 року ув'язнення російських військовослужбовців Олександра Бобикіна й Олександра Іванова, які обстріляли з "Граду" смт. Козача Лопань і сел. Ветеринарне (Харківська обл.).

"Бобикіна Олександра Володимировича визнати винним у висунутому обвинуваченні у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст. 28 ч.1 ст. 438 КК України, та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 11 років 6 місяців... Іванова Олександра Олексійовича визнати винним у висунутому обвинуваченні у скоєнні злочину, передбаченому ч.2 ст.28 ч.1 ст.438 КК України, та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 11 років 6 місяців", - ідеться у вироку, оголошеному суддею Євгеном Болибоком у вівторок.

Суд зарахував досудове тримання під вартою обох обвинувачених із 6 квітня у строк відбування покарання.

Суд зазначив, що при ухваленні вироку врахував обставини, які обтяжують (скоєння злочину за попередньою змовою групи осіб і загальнонебезпечним способом) і пом'якшують покарання (щире каяття обвинувачених, сприяння розкриттю злочину). Водночас суд визнав декларативними та безпідставними твердження адвокатів про те, що їхні підзахисні діяли під примусом (виконували наказ командирів), та не визнав це обставиною, що пом'якшує покарання.

Суд наказав стягнути з обох обвинувачених у рівних частинах процесуальні витрати на проведення експертиз (майже 49,5 тис. грн).

Вирок не набув законної сили, на нього може бути подана апеляція. Суд залишив обох обвинувачених під вартою до набуття чинності вироком.

Як повідомлялося, 26 травня під час судових дебатів обвинувачення вимагало призначити обом обвинувачуваним максимальний захід, передбачений ч. 1 ст. 438 КК України, - 12 років позбавлення волі.

Бобикін та Іванов свою провину визнали повністю і ще раз сказали, що розкаюються.

Адвокати обвинувачених вказували на їхнє каяття і на те, що їхні підзахисні виконували накази командирів (тобто діяли під примусом). Адвокати просили врахувати це як пом'якшувальні обставини та з їх урахуванням призначити покарання "ближче до мінімальної санкції", передбаченої інкримінованою статтею, - 8 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, 24 лютого двоє російських військовослужбовців, один із яких був водієм-зарядним, а інший - навідником БМ-21 "Град", здійснили артилерійські обстріли Харківської області з території Бєлгородської області РФ. Виконуючи злочинний наказ, військовослужбовці ЗС РФ зруйнували об'єкти критичної інфраструктури та житлові будинки у смт Козача Лопань. Після цього військовослужбовці ЗС РФ перетнули кордон України та продовжили обстріл території Харківської області. Після розгрому російської військової колони двох окупантів узяли в полон Збройні сили України на території Харківської області. Їм оголошено про підозру про порушення законів і звичаїв війни (ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).

7 травня обвинувальний акт стосовно обвинувачуваних було направлено до суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

Пожежники Копенгагена кілька годин не можуть загасити пожежу в історичній будівлі біржі

Представник Мінагрополітики на засіданні Комітету НАТО: Українські аграрії потребують підтримки, щоб гарантувати продовольчу безпеку світу

Кличко: Проїзд новим шляхопроводом на перетині Полярної та Богатирської в Києві відкриють у травні, рух Подільсько-Воскресенським мостом - у вересні

Україна шукає країну-покровителя в питанні звільнення українських цивільних осіб, яких утримує РФ - Лубінець

Рада ЄС обговорить 22 квітня постачання озброєнь Україні

Завершено евакуацію сімей із дітьми з Липецької громади - Синєгубов

Командувач ВМС ЗСУ обговорив із главою МЗС Норвегії поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Заступник голови Полтавської облради подорожував Європою під виглядом службового відрядження - СБУ

Командувачем військ оперативного командування "Південь" призначено бригадного генерала Шаповалова

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА