07:08 01.06.2022

1 червня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
1 червня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 98 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 98 RUSSIAN AGRESSION

1 червня відзначають Міжнародний день захисту дітей, Всесвітній день батьків, Всесвітній день молока та Всесвітній день бігу. У Китаї святкують День дитини, в Грузії – Нінооба, в Тунісі – День Конституції, а в Камбоджі – День висадження дерев.

Цього дня, 1980 року, розпочав мовлення канал новин CNN.

Православні християни вшановують пам'ять священномученика Патрикія, єпископа Пруського, і з ним трьох пресвітерів: Акакія, Менандра і Полієна.

Також у цей день в різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей - одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено у 1925 році на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, в Женеві.

Історія замовчує, чому це дитяче свято вирішили відзначати саме 1 червня. За однією з версій, в 1925 Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (фестиваль човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня.

Міжнародний день дітей має прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання, гармонію, свіжість і родючість, навколо знака Землі розміщені стилізовані фігурки — червона, жовта, синя, біла й чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений у центрі, є символом нашого спільного дому.

Всесвітній день батьків

Всесвітній день батьків був проголошений на 66-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2012 року, і, починаючи з 2013 року, він відзначається щороку "на честь батьків у всьому світі в перший день літа - 1 червня".

Мета свята — нагадати жителям планети про загальнолюдські цінності, захистити та утвердити їх як основу міцної та моральної сім'ї. Адже саме сім'я (насамперед — батьки) несе відповідальність за виховання та захист дітей, за те, щоб повний та гармонійний розвиток їхньої особистості обов'язково відбувався в сімейному оточенні та в атмосфері щастя, любові та розуміння.

Всесвітній день бігу

Свято стартувало в 2009 році в США і стало міжнародним. Відзначається кожної першої середи червня.

Саме доступність і простота зробили цей вид спорту таким популярним і поширеним серед мільйонів людей.

Офіційно проведене вперше на міжнародному рівні у 2016 році, за рік свято зібрало учасників із більш ніж зі 170 країн світу, стало одним із наймасштабніших спортивних заходів.

Основні заходи відбуваються під девізом "Обганяючи сонце". Проєкт було створено за участю керівників IAAF (Міжнародна організація легкоатлетичних федерацій). Ідея полягає в тому, що учасники свята одночасно в різних часових поясах проводять пробіги, поступово передають естафету від одного місця на планеті – іншому, розташованому у наступному часовому поясі. Стартує пробіг у Новій Зеландії, звідки переходить до Австралії, Японії, Європи, Африки, Південної та Північної Америки.

Всесвітній день молока

1 червня 2001 року Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) встановила Всесвітній день молока. Його мета – визнати важливість молока як продукту харчування та відзначити значний внесок молочного сектора в економічний розвиток.

За даними FAO, молочні продукти споживають понад шість мільярдів людей у всьому світі. Найвищий рівень споживання молочних продуктів на душу населення в Фінляндії, а найнижчий - у Китаї.

Ще цього дня:

1919 - Почався загальний наступ військ Армії УНР на антибільшовицькому фронті;

1935 - У Великій Британії запроваджено номерні знаки до автомобілів та обов'язкове складання іспитів на водійські права;

1938 – У США вийшов перший номер журналу коміксів "Action Comics", в якому з'явився Супермен;

1943 - Над Біскайською затокою німці збили літак, у якому, на їхню думку, з Лісабона до Лондона летів британський прем'єр Вінстон Черчилль. Насправді це був звичайний цивільний літак, усі пасажири якого загинули, включно з британським актором Леслі Говардом, відомим виконавцем ролі Ешлі Вілкіса у фільмі "Віднесені вітром";

1946 - За вироком трибуналу в Бухаресті страчено пронацистського диктатора Королівства Румунія (1940-1944) генерала Іона Антонеску;

1958 - Під час політичної кризи, пов'язаної із повстанням в Алжирі, Шарль де Голль став прем'єр-міністром Франції;

1969 – У Канаді на радіо та телебаченні заборонили рекламу тютюнових виробів;

1988 - Президент США Рональд Рейган і радянський лідер Михайло Горбачов обмінялися у Москві ратифікаційними документами за договором про скорочення ядерних ракет середнього радіусу дії, підписаного в грудні 1987 року;

1990 - У Вашингтоні президент США Джордж Буш і радянський лідер Михайло Горбачов підписали договір про припинення виробництва хімічної зброї та скорочення вже існуючих її арсеналів.

Церковне свято

Православна церква вшановує пам'ять священномученика Патрикія, єпископа Пруського, і з ним трьох пресвітерів: Акакія, Менандра та Полієна.

Святитель Патрік, єпископ міста Пруси (у Віфінії), відкрито і сміливо проповідував вчення Христа Спасителя і викривав помилки язичників. За це був арештований разом із трьома пресвітерами Акакієм, Менандром і Полієном і приведений на допит, після якого усіх стратили.

Іменини: Олександр, Анастасія, Андрій, Антон, Валентин, Василь, Віктор, Георгій, Григорій, Дмитро, Іван, Ігнатій, Корнилій, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Олег, Онуфрій, Павло, Сергій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА