15:07 01.06.2022

Щонайменше 234 тисячі українських дітей було депортовано до РФ – МВС

2 хв читати
Щонайменше 234 тисячі українських дітей було депортовано до РФ – МВС

Щонайменше 234 тисячі дітей було вивезено з території України до РФ, для дітей-сиріт є загроза подальшого їх незаконного усиновлення в Росії, повідомляють у Міністерстві внутрішніх справ України.

"Є інформація, що щонайменше 234 тис. дітей перетнули кордон із РФ, тобто були вивезені з території України, ОРДЛО. Наразі встановлюють більш конкретні дані… Тобто, це депортовані, незаконно переміщені діти", - повідомила заступник міністра внутрішніх справ. України Катерина Павліченко на брифінгу в Києві у середу.

Вона зазначила, що діти, позбавлені батьківського піклування, потребують особливої уваги українських правоохоронців та держави загалом.

"Ми розуміємо, що для дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема дітей-сиріт, є реальна загроза подальшого незаконного усиновлення на території Росії, поза законодавчо затвердженою в Україні процедурою міжнародного усиновлення", - наголосила вона.

Павліченко повідомила, що за межі України евакуювали 4 тис. 177 дітей-вихованців інституційних закладів.

Говорячи про дітей, евакуйованих до країн ЄС через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, заступник міністра уточнила, що понад 400 тис. дітей уже повернулися на територію України.

Також вона поінформувала про кримінальні справи, які розслідує поліція, щодо злочинів, скоєних стосовно українських дітей. "З початку війни слідчі Національної поліції України розпочали 393 кримінальні провадження за скоєними військовими РФ злочинами, внаслідок яких постраждало 588 дітей, з них 162 дитини загинуло, 232 поранені та 103 на сьогодні вважаються зниклими безвісти", - розповіла Павліченко.

За її словами, Нацполіція також розслідує низку кримінальних справ за фактами вчинення російськими військовослужбовцями злочинів проти статевої недоторканності дітей.

"Частину тих проваджень, які перебувають у поліції, також відкрито за інформацією, яку було розміщено у ЗМІ. Цю інформацію перевіряють, встановлюють дані, проводять слідчі дії", - додала вона.

Павліченко розповіла, що від початку війни надійшло 1800 звернень про зниклих безвісти дітей.

"Це близько 2 тисяч дітей, більшість із них уже знайшли. Наразі у розшуку перебуває 139 дітей", - уточнила заступник міністра.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА