15:44 02.06.2022

Крюківський вагонзавод називає безпідставними обвинувачення у виведенні коштів на рахунки підприємств РФ

3 хв читати
Крюківський вагонзавод називає безпідставними обвинувачення у виведенні коштів на рахунки підприємств РФ

Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ, Кременчук, Полтавська обл.) заперечує наявність схем виведення коштів на рахунки російських підприємств та закупівлю у них деталей за завищеною вартістю за наявності дешевших українських аналогів, у чому його обвинуватила Київська міська прокуратура за підсумками перевірки.

Згідно з повідомленням пресслужби компанії на сайті КВБЗ у середу ввечері, завод веде "прозорий бізнес, є сумлінним платником податків".

"Жодних "схем виведення грошових коштів", "збиткових зовнішньоекономічних контрактів по завищеній вартості в той час, коли були національні аналоги" чи "фінансування насильницького захоплення державної влади" ніколи в історії підприємства не було і не може бути. Чого ж тоді такий поспіх зі звинуваченнями?" - зазначається у повідомленні.

У пресслужбі наголошують, що наявність серед акціонерів ПАТ "КВБЗ" громадянина РФ (голова ради директорів російського "Заводу металоконструкцій" Станіслав Гамзалов – ІФ) не є сенсацією, оскільки він придбав акції КВБЗ ще у 2012 році.

"При цьому він не мав і не має впливу на роботу підприємства. Всі в нашій державі знають, що основним власником підприємства є громадянин України (голова наглядової ради та президент Володимир Приходько – ІФ)", - стверджують у пресслужбі.

На підприємстві зазначають, що з розумінням поставилися до того, що в умовах російської агресії відповідні держоргани здійснюють перевірки компаній, де представники країни-агресора серед бенефіціарів, і додають, що з такою проблемою зіткнулися в Україні 17 тис. підприємств

"Ухвалюються нові закони, і ми вирішимо дане питання згідно з ними, бо самі стурбовані таким станом справ", - наголошується в пресрелізі.

Пресслужба нагадує, що сьогодні КВБЗ єдине серед великих машинобудівних підприємств у Кременчуці та Полтавській області, яке продовжує працювати.

"Чи варто поширювати неперевірену інформацію і звинувачувати ПАТ "КВБЗ" передчасно, до завершення слідчих дій? Чи на користь це іміджу підприємства та України в цілому? Чи служить це справі підтримки вітчизняного виробника та збереження економіки держави у такий надскладний період? Звісно, що ні", - резюмує пресслужба.

Як повідомлялося, Київська міська прокуратура під час досудового розслідування встановила, що за сприяння громадянина РФ, якому належать 25% акцій КВБЗ, завод систематично закуповував деталі для будівництва вагонів у підприємств із РФ за завищеними цінами за наявності аналогів українського виробництва нижчої вартості.

"За клопотанням прокуратури корпоративні права ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" заарештовано і вирішується питання передачі їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", - наголошувалося в повідомленні прокуратури.

КВБЗ виробляє пасажирські та вантажні вагони, регіональні дизель-поїзди, швидкісні міжрегіональні поїзди локомотивної тяги, запасні частини та візки для вантажних вагонів.

За даними проміжного звіту на сайті підприємства, станом на 30 вересня 2021 року 25% акцій ПАТ володіє австрійська OW Capital Management GmbH (підконтрольна голові ради директорів російського "Заводу металоконструкцій" Станіславу Гамзалову - ІФ). Серед акціонерів також естонські AS Skinest Finants та Osauhing Delantina (по 25% акцій кожна) та зареєстрована в Англії Transbuilding Services Limited (20%).

Бенефіціарами (контролерами) товариства, які володіють 90% акцій підприємства, у звіті зазначені голова наглядової ради та президент ПАТ "КВБЗ" Володимир Приходько та Гамзалов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА