12:19 10.06.2022

Данія та Нідерланди виступили проти надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС - ЗМІ

2 хв читати
Данія та Нідерланди виступили проти надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС - ЗМІ

Данія та Нідерланди виступають проти надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, Німеччина ж пропонує надати країні певний умовний статус кандидата, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

"За словами інформованих джерел, деякі держави-члени, зокрема Нідерланди, досі виступають проти заявки Києва, тоді як більшість, включаючи Італію, виступають за", - йдеться у повідомленні.

Bloomberg зазначає, що Данія також виступає проти. У дипломатичній ноті Копенгагена, з якою ознайомилося агентство, йдеться, що Україна "недостатньо виконує критерії, пов'язані зі стабільністю інститутів, які гарантують демократію, верховенство закону, права людини, повагу та захист меншин".

У документі наголошується, що Києву необхідно буде "фундаментально покращити законодавчу та інституційну базу", щоб досягти прогресу у всіх цих сферах.

На думку Копенгагена, Україна "загалом перебуває на дуже ранній стадії" готовності взяти на себе зобов'язання щодо членства в ЄС.

У свою чергу Німеччина пропонує варіант надання Україні умовного статусу кандидата, пише агентство.

За словами інших джерел, як очікується, Європейська комісія наступного тижня надасть рекомендації щодо надання Україні статусу кандидата.

"Остаточний висновок Європейської комісії, навіть якщо він буде позитивним, потребуватиме схвалення держав-членів, перш ніж Україні буде офіційно надано цей статус. Лідери блоку мають намір обговорити це питання у Брюсселі 23-24 червня", - нагадує Bloomberg.

Уточнюється, що ймовірна дата ухвалення висновку Єврокомісії - 17 червня.

Раніше повідомлялося, що італійський прем'єр Маріо Драгі стверджував, що із ключових країн ЄС лише Італія однозначно виступає за членство України.

Президент України Володимир Зеленський 28 лютого підписав заявку на вступ України до ЄС. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час свого візиту до Києва у квітні передала Зеленському опитувальник для початку переговорів щодо вступу до ЄС.

Надання статусу кандидата означає початок процесу переговорів щодо вступу до ЄС. Переговори нерідко можуть тривати довгі роки. Статус кандидата - не гарантія того, що країна колись вступить до ЄС. Для приєднання до Євросоюзу кандидат має відповідати безлічі досить суворих критеріїв. У випадку з Україною деякі європейські політики раніше цього року пропонували розглянути можливість вступу до ЄС за якоюсь прискореною процедурою, яка, можливо, дала б змогу приєднатися до Євросоюзу і без відповідності основним критеріям. Однак у результаті ця пропозиція не була прийнята.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА