17:30 20.06.2022

Гарантій, що Росія після розблокування українських портів не атакує їх знову, немає – Зеленський

2 хв читати
Гарантій, що Росія після розблокування українських портів не атакує їх знову, немає – Зеленський

Прогресу в процесі розблокування українських портів немає, бо не знайдено реального інструменту гарантій, що Росія їх знову не атакує, заявив президент України Володимир Зеленський, виступаючи у понеділок через відеозв'язок на засіданні Бюро Асамблеї Африканського Союзу.

"Ми ведемо складні багаторівневі переговори, щоби розблокувати українські порти. Але ви бачите – прогресу поки що немає. Тому що поки що не знайдено реального інструменту, щоб гарантувати, що Росія не атакує їх знову", - зазначив він.

За словами Зеленського, Україна налагоджує експорт залізницею та через сусідні країни, щоб іще торішній урожай та врожай цього року зміг потрапити до споживачів.

"Але новими маршрутами вдається спрямовувати набагато менший обсяг і за набагато більший час. Це в результаті – дорожчі постачання", - наголосив він.

Продовольча криза у світі, зазначив президент, "зберігатиметься, доки триває колонізаторська війна, війна Росії проти нашої держави, і доки заблоковані наші порти".

Також, нагадав він, Україна була одним із основних європейських виробників добрив. "А нині виробництво фактично зупинено – знов-таки через війну. У частини виробників немає сировини та можливості навіть працювати – через загрозу російських ракетних ударів та інших наслідків воєнних дій. Частина компаній уже перебуває у зонах бойових дій і просто розгромлена російськими військами".

"Чи ви про це чули від своїх російських партнерів, з якими ви зберігаєте комунікацію? Чи говорили вони вам про це? Я впевнений, що вони кажуть вам зовсім інші речі", - наголосив Зеленський.

За його словами, Росії "насправді потрібна ця криза", тому що "вони намагаються використати вас і страждання людей, щоб чинити тиск на демократичні держави, які запровадили санкції проти Росії".

"Я наголошую: санкційна політика спрямована лише на те, щоб Росія припинила спроби перетворити Україну на свого раба", - заявив Зеленський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА