07:26 29.06.2022

На Даунінг-стріт виступають проти нового референдуму в Шотландії, але обіцяють вивчити ситуацію

2 хв читати
На Даунінг-стріт виступають проти нового референдуму в Шотландії, але обіцяють вивчити ситуацію

Британський уряд, як і раніше, виступає проти ідеї проведення другого референдуму про незалежність Шотландії, повідомляє телеканал Sky News з посиланням на представника Даунінг-стріт.

"Наша позиція не змінилася. Нашим пріоритетом, як і уряду Шотландії, має бути спільна робота, спрямована на проблеми, які насправді стосуються людей", - наводить телеканал слова представника британського уряду.

"Але перший міністр Шотландії ухвалила рішення, і ми ретельно вивчимо деталі її пропозиції", - зазначив представник.

Раніше у вівторок перший міністр Шотландії Нікола Стерджен оголосила, що консультативний референдум щодо незалежності Шотландії планується на 19 жовтня 2023 року.

При цьому британські ЗМІ зазначають, що консультативний референдум не має такої ж сили, що звичайний референдум: він є лише першим кроком для можливого ухвалення подальших політичних чи законодавчих рішень щодо винесеного на голосування питання.

Так, якщо більшість жителів Шотландії проголосують "за" незалежність, це не означатиме, що Шотландія відразу ж стане незалежною країною. У цьому випадку після референдуму відповідний законопроєкт буде винесено на розгляд парламентів Великої Британії та Шотландії.

2014 року в Шотландії вже пройшов референдум про незалежність. Тоді понад 55% шотландців проголосували за те, щоб залишитись у складі Великої Британії. Стерджен зазначала раніше, що тепер потрібний новий референдум. Вона це мотивує зокрема тим, що Велика Британія вийшла з ЄС, і тому шотландцям тепер потрібно вирішити, чи варто в цій ситуації залишатися у складі Сполученого Королівства.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА