06:34 30.06.2022

30 червня: Цей день в Україні та в світі

4 хв читати
30 червня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 127 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 127 RUSSIAN AGRESSION

30 червня у світі відзначають Міжнародний день парламентаризму, Міжнародний день астероїда, Міжнародний фестиваль джазу у Монреалі, Міжнародний день боротьби зі сколіозом і День соцмереж.

128 років тому, 30 червня 1894 року, було відкрито найвідоміший лондонський міст — Тауер бридж, на будівництво якого було витрачено понад мільйон фунтів.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день парламентаризму

Міжнародний день парламентаризму встановлено в 2018 році рішенням Генеральної Асамблеї ООН на згадку про першу міжнародну конференцію Міжпарламентського союзу, що відбулася цього дня в 1889 році, МПС. Ця глобальна організація парламентів різних країн, що існує дотепер, покликана вдосконалювати інститути парламентаризму в усьому світі, наголошуючи на його важливості у справі покращення життя людей.

Міжнародний день астероїда

Міжнародний день астероїда проголошено в резолюції Генасамблеї ООН № 71/90 від 6 грудня 2016 року, з метою підвищення інформованості громадськості про небезпеку зіткнення з астероїдами.

Нове космічне свято вирішено відзначати щорічно на міжнародному рівні 30 червня – у річницю "Тунгуського феномену над Сибіром". Цього дня 1908 року сталася масштабна астероїдна катастрофа – із Землею зіткнувся Тунгуський метеорит. Вибухову хвилю, схожу за потужністю із вибухом водневої бомби, зафіксували вчені різних країн, на території 2000 кв. кілометрів було повалено дерева, загинули тварини, постраждали люди. Проте, дослідники, вчені та ентузіасти досі не дійшли єдиної думки щодо цієї події.

Ініціатива ж заснування нової дати належить Асоціації дослідників космосу та підтримана Комітетом з використання космічного простору у мирних цілях. А головні ідеологи Дня – рок-музикант, гітарист гурту Queen та астрофізик Браян Мей та режисер Гріг Ріхтерс.

Міжнародний фестиваль джазу у Монреалі

Міжнародний фестиваль джазу в Монреалі — найпопулярніше всесвітнє джазове свято, яке святкують вже 40 років поспіль.

Цей фестиваль є важливою пам'яткою Монреалю – найстарішого з канадських міст. Розташована на березі річки святого Лаврентія добре відреставрована стара частина міста, що зберегла французький колорит 17-19 століть, із безліччю ресторанів і відкритих кафе, ось уже понад тридцять років щорічно на кілька літніх днів перетворюється на єдиний концертний майданчик, де виступи, що тривають до ранку, найвідоміших у світі джаз-бендів збирають тисячі глядачів і туристів.

День соцмереж

За статистикою, три мільярди людей у всьому світі, тобто близько 40% населення, користуються соціальними мережами в інтернеті. У середньому люди витрачають на них дві години щодня.

Зараз існує понад 200 сайтів із можливостями організації соціальних мереж. Популярність цих сайтів постійно зростала, і в 2005 році було більше переглядів сторінок MySpace, ніж сайту Google. У 2004 році була створена найбільша на сьогодні соціальна мережа у світі - Facebook.

Ще цього дня:

1908 - В Одесі пройшов перший у Російській імперії політ на аеростаті;

1910 - Закінчено з'єднання телефонного кабелю між Європою та Південною Америкою;

1934 - "Ніч довгих ножів" - лідер націонал-соціалістів Адольф Гітлер знищив небажаних друзів і ненависних ворогів-соратників;

1941 — Українські Національні збори у Львові проголосили Акт відновлення Української Держави й створили Українське Державне Правління під проводом Ярослава Стецька;

1945 - Президія Верховної Ради СРСР своїм указом перетворила Кримську АРСР на Кримську область у складі РРФСР;

1947 - У Мюнхені відновило роботу Наукове товариство імені Тараса Шевченка, перенесене зі Львова;

1991 - У Сімферополі закінчилася перша сесія Курултаю кримських татар, на якій був сформований Національний меджліс на чолі з Мустафою Джемільовим;

1992 - Ухвалено Закон про поділ повноважень між державними органами України та Автономною Республікою Крим

2013 - Розпочався антиміліцейський протест у селищі Врадіївка, викликаний груповим зґвалтуванням та замахом на вбивство жительки селища Ірини Крашкової.

Церковне свято

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять трьох братів — Мануїла, Савела та Ісмаїла. За переказами, вони походили з родини почесного перса-язичника, а їхня мати була християнкою. Вона виховала синів у своїй вірі. У зрілому віці братів відправили до Риму до імператора Юліана для переговорів. Посланців добре прийняли, але коли вони відмовилися брати участь у язичницькому святі, це викликало гнів правителя. Він наказав братам зректися віри, і коли вони відмовилися, їх піддали тортурам і, зрештою, обезголовили. Вшанування братів-мучеників почалося невдовзі після їхньої смерті.

Іменини: Йосип, Кирило, Максим, Микита.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА