07:03 01.07.2022

1 липня: Цей день в Україні та у світі

4 хв читати
1 липня: Цей день в Україні та у світі

ДЕНЬ 128 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 128 RUSSIAN AGRESSION

1 липня в Україні відзначають День архітектури, у Канаді – Національне свято День Канади, у Туреччині День ВМС, у Молдові – День податкової служби, у швейцарському Монтре відкриється Джазовий фестиваль, а у Румунії Міжнародний джазовий конкурс, у Болгарії – свято Джулая. У народному календарі – День Ярила, верхівка літа.

1 липня 1751 року, 271 рік тому, побачив світ перший том першої у світі Енциклопедії.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії:

1911 - Польський біохімік Казимир Функ уперше використав слово "вітамін";

1936 - У Нью-Йорку вперше вийшов роман Маргарет Мітчел "Віднесені вітром".

1946 – Проведено перше післявоєнне випробування атомної бомби на атоле Бікіні;

1961 – У Торонто (Канада) відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку;

1976 – Василь Романюк – майбутній Святіший Патріарх Київський та всієї Русі-України Володимир – відмовився від радянського громадянства;

1989 - У Києві утворено Народний Рух України;

1997 – Гонконг було передано під управління Китайської Народної Республіки;

2013 – Хорватія приєдналася до Європейського Союзу;

2014 – Верховна Рада України заснувала орден Героїв Небесної Сотні.

День архітектури України

Професійне свято українських архітекторів та поціновувачів архітектурних шедеврів країни — День архітектури України відзначається щороку 1 липня. Встановлений на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проєктних організацій та місцевих органів містобудування та архітектури.

Всесвітній день архітектури заснувала Міжнародна спілка архітекторів, створена у 1946 році, після Другої світової війни. Тоді треба було піднімати з руїн міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам'ятки архітектури. Спочатку його відзначали 1 липня, але у 1996 році ухвалили рішення приурочити святкування Дня архітектури до Всесвітнього дня житла, що відзначається у перший понеділок жовтня. Це рішення ухвалила Міжнародна спілка архітекторів на XX Генеральній асамблеї ООН у Барселоні. Але в Україні дату відзначення Дня архітектури зберегли за 1 липня.

День Канади

День Канади - головне державне свято, встановлене на честь об'єднання всіх північноамериканських колоній Британії в єдиний домініон Канада (колишня назва - Dominion Day) на підставі Акта про Британську Північну Америку, який набув чинності 1 липня 1867 року.

Цього дня перші колонії Британської Північної Америки — провінції Онтаріо, Квебек, Нова Шотландія та Новий Брансвік, об'єднавшись у конфедерацію під назвою Домініон Канада, започаткували нову країну.

Акт про Британську Північну Америку, спочатку народжений чотирма провінціями, був відкритий і для інших колоній, які увійшли до конфедерації пізніше. Прийнявши до складу одну за одною ще 6 провінцій, Канада до кінця 19 століття набула сучасних обрисів. Процес остаточного формування Конфедерації завершився 1949 року, коли десятою провінцією Канади став колишній британський домініон Ньюфаундленд. Сьогодні, крім десяти провінцій, до складу Канади входять також і три Північні території.

Джазовий фестиваль у Монтре

Джазовий фестиваль у швейцарському місті Монтре – найвідоміший фестиваль у Швейцарії та одна з найпрестижніших музичних подій світового масштабу. Свою історію він веде з 1967 року, проходить щороку і триває два тижні.

Міжнародний джазовий конкурс у Бухаресті

Щорічно в травні столиця Румунії – Бухарест – приймає гостей з усього світу на Міжнародний джазовий конкурс, який триває протягом тижня, у рамках великого музичного фестивалю EUROPAfest, що став останніми роками візитною карткою країни.

Унікальність EUROPAfest у тому, що він відразу присвячений чотирьом музичним напрямам – джазу, блюзу, поп– та класичній музиці, тим самим поєднує любителів музики практично всіх жанрів.

Свою історію EUROPAfest веде з 1993 року, спочатку був присвячений лише класичній музиці, поступово його концепція змінювалася, з'являлися нові музичні конкурси. З 2005 року фестивалем опікується Румунська королівська родина. Щороку EUROPAfest приймає понад 300 музикантів із 45 країн світу.

День народження Енциклопедії

1 липня 1751 року у Франції побачив світ перший том першої у світі Енциклопедії. Хоча слід зазначити, що найперші енциклопедії, чи термінологічні словники, з'явилися у Стародавньому Єгипті під час Середнього царства (2 тис. е.), а склепіння знань складалися й у Стародавньому Китаї (12-10 ст. до н.е.). Але саме енциклопедією, яка мала цілком сучасний образ, звичний для нас, стала ця.

День Ярила

Цей день здавна присвячували богу Ярилі. Навіть із поширенням християнства ця традиція не припинилася, натомість отримала нове тлумачення: казали, що в середині літа всі святі міряються силою з язичницьким богом, а перемогти не можуть.

Досі немає єдиної думки про те, ким саме вважали Ярила люди. Існують, наприклад, версії, що він був богом сонця, богом кохання і пристрасті, богом сил природи. Вважалося, що на Ярила все живе "приходить в яр", тобто починає плодоносити.

Свято Ярила називали особливим; говорили, що його "цілий рік чекають", що це "всім дням день". На Ярила чекали надприродних явищ: сонце сповільнювало хід, але в землі утворювалися особливі "шпарини", крізь які можна було подивитися на інший край світу, а то й на потойбічний світ.

Іменини: Олександр, Василь, Віктор, Сергій.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА