Події

Санкції може бути знято з Росії в разі гарантій неповторення агресії та компенсації збитків – Єрмак

Дія запроваджених проти Росії санкцій має тривати, доки Росія не виконає двох умов. По-перше, вона має надати належні запевнення й гарантії неповторення агресії проти України. По-друге, вона має забезпечити повну компенсацію шкоди, заподіяної Україні та її громадянам.

Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак, виступаючи в п'ятницю на першому засіданні Групи з питань міжнародних безпекових гарантій, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зазначивши, що Україна категорично відмовляється повторювати досвід безпекових запевнень у рамках Будапештського меморандуму, Єрмак наголосив на необхідності насамперед забезпечити здатність України реалізувати право на самозахист.

"Цей блок гарантій включатиме, зокрема, подальше надання сучасних конвенційних озброєнь та бойової техніки без будь-яких обмежень та політично обумовлених перешкод. Швидке відновлення оборонного потенціалу України є одним із важливих чинників запобігання повторенню агресії. Тому нам буде потрібна щорічна фінансова допомога для розвитку оборонного сектору", - сказав він.

"Наступний блок – це дії щодо стримування нової агресії. Оперативне постачання Україні всього необхідного для забезпечення всеохопної реалізації права на самозахист, включно з озброєнням, обладнанням, фінансовою та іншою допомогою, є наріжним каменем цього блоку", - сказав Єрмак.

На його думку, "треба побудувати систему двосторонніх та/або багатосторонніх договорів, які передбачатимуть детальні механізми дій гарантів на випадок агресії проти України".

"Необхідними елементами цього блоку ми вважаємо постійний механізм оцінки загроз і викликів безпеці та взаємного інформування про них, а також механізми термінових дво- або багатосторонніх консультацій", - сказав він.

Останнім блоком гарантій, за його словами, має бути санкційна політика. Крім уже запроваджених санкцій, зазначив він, "також передбачається дієвий механізм впровадження превентивних санкцій на майбутнє – у разі виникнення загрози агресії. Водночас необхідні гарантії термінового впровадження узгодженого та синхронного міжнародного режиму санкцій у разі, якщо агресія таки відбудеться".

"Коли практика підтвердить дієвість гарантій для України, вони можуть бути поширені на інші країни. Ідея президента Володимира Зеленського полягає в тому, щоб безпекові гарантії для України в майбутньому стали основою нової світової системи безпеки. Формат U24 (United 24) – це своєрідна служба порятунку для країн", - заявив Єрмак.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ