21:23 05.07.2022

Зв'язок із супутником CAPSTONE, що летить до Місяця, перервався - NASA

2 хв читати
Зв'язок із супутником CAPSTONE, що летить до Місяця, перервався - NASA

Зв'язок із супутниковим апаратом CAPSTONE, який прямує до Місяця для перевірки технологій перспективної американської населеної навколомісячної станції Gateway, перервався, повідомило у вівторок Національне управління США з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA).

"Після успішного відокремлення та початку введення в експлуатацію космічного апарату 4 липня у експеримент з експлуатації та навігації навколомісячної автономної системи позиціонування (CAPSTONE) виникли проблеми зі зв'язком із Мережею далекого космічного зв'язку", - йдеться у повідомленні на сайті управління.

Наразі фахівці з'ясовують причину неполадок та намагаються відновити зв'язок.

За даними американського космічного відомства, фахівці мають "хорошу" інформацію про траєкторію польоту апарату, яку отримали в ході одного повноцінного та одного часткового прольоту супутника в зоні роботи антен комплексів далекого космічного зв'язку.

"Апарат має достатній запас палива, щоб відкласти перший маневр із коригування траєкторії після відокремлення (від супутникової платформи Photon - "ІФУ") на кілька днів, якщо це буде потрібно", - наголошується в повідомленні.

Запуск супутника було здійснено зі стартового комплексу компанії Rocket Lab на півострові Махія в Новій Зеландії 28 червня о 05:55 за місцевим часом за допомогою ракети-носія Electron.

За планом NASA, кубосат CAPSTONE масою 25 кг через три місяці після старту в результаті серії маневрів з коригування траєкторії польоту має вийти на еліптичну місячну орбіту, де проведе півроку.

Головне завдання апарату - перевірити можливість розміщення на подібній орбіті американської місячної станції Gateway.

У близькомісячній місії тривалістю шість місяців буде перевірено роботу двигунів на можливість обслуговування пілотованих космічних кораблів і станції на місячній орбіті.

Будівництво станції Gateway на близькомісячній орбіті планується розпочати не раніше листопада 2024 року. За даними NASA, станція складатиметься з модулів різних космічних агентств (зокрема Європейського космічного агентства та Японського агентства аерокосмічних досліджень), а також комерційних аерокосмічних компаній.

Основне завдання Gateway - підтримка місій програми Artemis 1 ("Артеміда-1") щодо повернення людей на Місяць більш ніж через 50 років. Також станція виконуватиме роль орбітальної лабораторії для вивчення Місяця та перевалочного пункту для польотів на його поверхню.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА