22:11 13.07.2022

Венедіктова: ООН створить команду експертів для допомоги у розслідуванні сексуального насильства як зброї війни

2 хв читати
Венедіктова: ООН створить команду експертів для допомоги у розслідуванні сексуального насильства як зброї війни

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова в Гаазі провела зустріч із спеціальним представником Генерального секретаря ООН із сексуального насильства в умовах конфліктів Прамілою Паттен, під час якої обговорювалося надання допомоги Україні у розслідуванні злочинів сексуального насильства як зброї війни.

Як повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора, Паттен повідомила, що готова організувати групу постійних експертів для роботи в Україні вже найближчим часом. Досвідчені фахівці допомагатимуть прокурорам і слідчим і співпрацюватимуть із громадянським суспільством.

"Впровадження найкращих світових практик допоможе нам досягти комплексного захисту постраждалих від сексуального насильства та ефективного розслідування злочинів сексуального насильства, пов'язаних із конфліктом", - наголосила Венедіктова.

Вона також додала, що російські війська в Україні використовують зґвалтування як зброю війни. Прокурори документують і разом з іншими правоохоронними органами розслідують військові злочини у Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

"Ми розуміємо, що більшість постраждалих поки не звертаються до правоохоронців через страх і стрес після подібних звірств. І лише створення безпечних умов для тих, хто вижив, зможе змінити цю ситуацію", - зазначила генпрокурор.

Уточнюється, що Офіс генпрокурора у співпраці з командою Генерального секретаря ООН із сексуального насильства в умовах конфліктів розробляє Стратегію щодо всебічного захисту жертв сексуального насильства у контексті збройного конфлікту. Вона спрямована на забезпечення їх реабілітації, запобігання повторній віктимізації та створення ефективного механізму реагування на кожний випадок.

Сторони також обговорили доповнення до стратегії практичним проєктом захисту потерпілих у партнерстві з міжнародними організаціями.

"Це має бути захищене середовище, де жертви та свідки зможуть заявити про злочин, отримати комплексні сервіси – медичну, психологічну, юридичну допомогу та відновлення після пережитого", – резюмувала Венедіктова.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

Унаслідок обстрілів на Донеччині поранено двох людей - ОВА

На Харківщині за добу двоє мирних жителів постраждали внаслідок обстрілів

Російські сили можуть домогтися значних тактичних успіхів, допоки Україна очікуватиме на прибуття допомоги від США - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА