10:26 14.07.2022

На переговорах у Стамбулі щодо експорту українського зерна досягнуто домовленостей про розмінування та припинення вогню - ЗМІ

2 хв читати
На переговорах у Стамбулі щодо експорту українського зерна досягнуто домовленостей про розмінування та припинення вогню - ЗМІ

Ключові аспекти плану щодо відновлення експорту українського зерна через Чорне море передбачають часткове розмінування Україною портів та підходів до них, припинення вогню для проходження караванів суден із зерном, повідомила газета The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Газета кваліфікує домовленості з цього питання, досягнуті на переговорах представників України, Росії, Туреччини та ООН у Стамбулі, як "всеосяжну угоду".

"Згідно з всеосяжною угодою, досягнутою в середу, зерно може бути відправлене з трьох українських портів у супроводжуваних українськими кораблями конвоях, із припиненням вогню для захисту суден у межах географічних кордонів та деякими операціями з розмінування", - пише видання.

Воно зазначає, що технічні деталі ще необхідно опрацювати, зокрема те, як відбуватиметься розмінування навколо українських портів. Україна спочатку повідомила ООН, що безпечний прохід через її мінні поля може бути нанесено на карту, "але так звані плаваючі міни також мають бути знешкоджені", сказав західний чиновник.

Відповідно до домовленостей, ВМС Туреччини інспектуватимуть порожні судна, що заходять в українські порти, щоб розвіяти побоювання Росії стосовно того, що кораблі можуть бути використані для транспортування західної зброї Збройним силам України.

Як повідомлялося, під час переговорів їхні учасники домовилися створити координаційний центр у Стамбулі.

"Учасники чотиристоронньої зустрічі погодилися створити координаційний центр у Стамбулі щодо (вирішення питання - ІФ) експорту українського зерна", - заявив голова Міноборони Туреччини Хулусі Акар.

Акар повідомив, що представники Туреччини, Росії та України планують провести ще одну зустріч наступного тижня.

The Wall Street Journal пише, що хоча офіційні особи заявили, що переговори завершилися угодою про загальні параметри експорту, вони попередили, що президент Росії Володимир Путін ще нічого не підписав.

"Найголовніше, що нам усе ще потрібне зелене світло від Путіна", - сказав чиновник.

Джерела газети не виключають, що це може відбутися під час зустрічі російського лідера з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом у Тегерані наступного тижня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основна частина озброєнь із нового пакета допомоги США розміщена в Німеччині та Польщі, що прискорить її доставку в Україну - ЗМІ

В Одесі поліція ліквідувала call-центр, який видурив у громадян Чехії 5,5 млн грн

Унаслідок авіаудару по Костянтинівці на Донеччині поранені п'ятеро осіб, двоє - у важкому стані - голова ОВА

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА