21:17 14.07.2022

Президент Італії не прийняв відставку Драгі

2 хв читати
Президент Італії не прийняв відставку Драгі

Президент Італії Серджо Маттарелла в четвер увечері не прийняв відставку прем'єра країни Маріо Драгі.

"Сьогодні ввечері президент Республіки Серджо Маттарелла прийняв у Квірінальському палаці голову Ради міністрів Маріо Драгі, який подав прохання про відставку. Президент не прийняв відставку", - йдеться у повідомленні, поширеному канцелярією Маттарелли.

Тепер, згідно з рішенням глави держави, парламент Італії має провести голосування, яке покаже, чи має в своєму розпорядженні уряд Драгі підтримку більшості депутатів.

ЗМІ зазначають, що таке голосування може відбутися найближчої середи.

Раніше у четвер Драгі оголосив про рішення подати у відставку. Він пояснив, що ухвалив таке рішення з урахуванням проблем у правлячій коаліції.

Питання про подальше перебування Драгі при владі стало актуальним після того, як 14 липня "Рух п'ять зірок", що входить до його коаліції, відмовився брати участь у голосуванні в сенаті щодо пропозиції про виділення приблизно 23 млрд євро на допомогу громадянам і компаніям, які страждають від інфляції. У цій партії загалом не заперечують проти такої допомоги, проте вважають неприйнятними деякі із запропонованих заходів.

Драгі навіть без "Руху п'ять зірок" має підтримку більшості в обох палатах парламенту Італії. Однак він прийшов до влади у 2021 році на чолі коаліції, до якої входили всі основні партії. Тоді в Італії пішли на такий крок, щоб покласти край політичній кризі і не проводити позачергових виборів у розпал пандемії COVID-19. Європейські ЗМІ зазначають, що, на думку Драгі, якщо хтось із учасників коаліції піде в опозицію, то він не зможе обіймати посаду прем'єра: адже спочатку він обіцяв працювати з усіма найбільшими партіями Італії і не вплутуватися в політичні протистояння. Сам прем'єр – безпартійний.

Лідер "Руху п'ять зірок", експрем'єр Джузеппе Конте, безпосередньо не заявляв про вихід із коаліції, але попереджав, що не готовий підтримувати уряд у тих випадках, коли позиція його партії не береться до уваги.

Драгі народився 1947 року в Римі. Закінчив університет "Сапієнца", Массачусетський технологічний університет, де вивчав економіку.

Потім викладав в університеті, працював радником у міністерстві фінансів, увійшов до складу виконавчих директорів Світового банку як представник Італії. У різний час входив до Рад директорів великих банків і корпорацій.

У 2005 році він став головою Банку Італії, в 2011 році його призначили головою Європейського центрального банку. В 2021 Драгі очолив уряд Італії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА