13:42 15.07.2022

Мовний омбудсмен: Мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача з 16 липня має бути українська

2 хв читати
Мовний омбудсмен: Мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача з 16 липня має бути українська

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадує, що з 16 липня мовою вебресурсів та інтерфейсів користувача має бути українська.

"Щодо 27-ї статті, вона набуває чинності завтра, і насамперед стосуватиметься сфери користувацьких інтерфейсів. Користувацький інтерфейс – це вся інформація на пристроях, техніці, зокрема й побутовій, на будь-яких інших пристроях, яка говорить про особливості застосування конкретного предмета, про особливості використання його функцій", - сказав він на брифінгу в національному Медіацентрі "Україна" у п'ятницю.

Кремінь зазначив, що 27-ма стаття мовного закону стосується також офіційних засобів комунікації органів державної влади та місцевого самоврядування, у зв'язку з чим із 16 липня всі інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою.

Зокрема, з 16 липня будь-який товар, на якому встановлено комп'ютерну програму, має бути "локалізований" для реалізації в Україні. Зокрема, на товарі має бути україномовний інтерфейс, незалежно від того, чи використовує цей інтерфейс електронний екран або ж має вигляд панелі управління зі звичайними кнопками.

Крім того, всі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютуб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки), які використовуються як інтернет-представництва суб'єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, зокрема інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів за замовчуванням.

Як повідомлялося, україномовна версія інтернет-представництва іноземного суб'єкта господарювання, що реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але бути достатньою для того, щоб користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності цього суб'єкта.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА