07:03 16.07.2022

16 липня: Цей день в Україні та в світі

3 хв читати
16 липня: Цей день в Україні та в світі

ДЕНЬ 143 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 143 RUSSIAN AGRESSION

16 липня у світі відзначають Міжнародний день змії. В Україні - День ухвалення Декларації про суверенітет, День бухгалтера та аудитора.

Православна церква вшановує пам'ять мучеників Мокія та Марка.

Ще цього дня у різні роки відбулися події, які вплинули на перебіг світової історії.

Міжнародний день змії

Щорічно 16 липня відзначається Міжнародний день змії.

В Україні налічується 11 видів змій. З них лише 3 види є отруйними - гадюка степова, гадюка звичайна та гадюка Микільського. Вони занесені до Червоної книги України. Також охороняються усі види полозів та мідянка.

Змії є природним регулятором чисельності багатьох гризунів, які, у свою чергу, можуть бути, як просто шкідниками сільськогосподарських культур, припасів, так і розносити захворювання. Отрута змій використовується в медицині у складі болезаспокійливих засобів і протизапальних препаратів.

Вчені закликають людей навчитися жити поряд із цими істотами, ареал проживання яких дуже широкий і виключає хіба що Антарктиду та низку острівних держав.

День ухвалення Декларації про суверенітет України

Документ про проголошення державного суверенітету України було ухвалено Верховною Радою УСCP 16 липня 1990 року.

У преамбулі Декларації наголошувалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як "верховенство, самостійність, повноту та неподільність влади республіки в межах її території, незалежність та рівноправність у зовнішніх відносинах".

У Декларації було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а в разі необхідності запровадити власну валюту тощо.

Декларація визнавала самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного та духовного розвитку української нації.

День бухгалтера та аудитора в Україні

Свято започатковано указом президента Леоніда Кучми № 662/2004 від 18 червня 2004 року.

До встановлення Дня бухгалтера на державному рівні його святкували неофіційно. В указі президента Кучми, який започаткував захід на державному рівні, відзначався "значний внесок" українських бухгалтерів у розвиток економіки держави.

Датою свята було обрано 16 липня – цього дня 1999 року депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили закон "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

А 20 квітня 2018 року президент Петро Порошенко своїм указом №103/2018 поширив свято і на аудиторів. З цього часу в Україні 16 липня святкують День бухгалтера та аудитора.

Ще цього дня:

1909 - Заснована компанія "Audi".

1912 - У Києві відбулося урочисте відкриття Бессарабського критого ринку;

1917 - Прийнятий ІІ Універсал Української Центральної Ради. Цим актом проголошено взаємне визнання УЦР та Тимчасового уряду Росії;

1938 - У Веймарі в Третьому Рейху нацисти відкрили концтабір Бухенвальд;

1945 - США підірвали першу атомну бомбу;

1951 - Опублікована повість Дж. Селінджера "Ловець у житі";

1965 - Відкритий тунель під Монбланом, який зв'язав транспортним сполученням Францію та Італію;

2010 - В Одесі відкрили Перший Одеський міжнародний кінофестиваль;

2019 - Набрав чинності Закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Церковне свято

Православна церква цього дня вшановує пам'ять мучеників Мокія та Марка.

Брати за вірою Мокій і Марк жили у III столітті. Під час гонінь на християн у Римській імперії їх заарештували. У ув'язненні чоловіків неодноразово вмовляли зректися Христа. Але вони не сумнівалися у своєму виборі та сміливо сповідали себе християнами.

Тоді ідолопоклонники засудили їх на смерть. Коли мучеників вели до місця страти, попереду вибігла дитина. Вона намагався зупинити Мокія та Марка. Але стражники відтягли її і прилюдно висікли ременями.

Перед виконанням смертного вироку правитель востаннє запропонував мученикам зректися Христа і принести жертви ідолам. Але Мокій і Марк відмовилися, і з ім'ям Господа опустили голови під меч.

Іменини: Олександр, Анатолій, Антон, Василь, Георгій, Демид, Єгор, Костянтин, Марк, Михайло, Родіон, Пилип, Хома.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА